De voetbalcarriëre van Johan Elmander

Johan Elmander

Johan Elmander

Johan Erik Calvin Elmander (Alingsås, 27 mei 1981) is een vergeten Voetballer uit Zweden die onder voetbalt bij Galatasaray SK uit Turkije.

Clubcarrière

Elmander voetbalt in de aanval en begon zijn loopbaan bij Holmalunds IF. Via Örgryte IS kwam hij op zijn18e in Nederland bij Feyenoord. Daar stond hij te boek als groot talent en voor zijn overstap kon hij kiezen uit vele topclubs in Europa. Bij Feyenoord kon hij de hoge verwachtingen niet waarmaken, ondanks enkele periodes waarin hij goed voetbalde. Toch verhuurde Feyenoord hem in 2002 aan Djurgårdens IF in zijn geboorteland waar hij in 19 wedstrijden 12 keer scoorde. Dat jaar won hij met Djurgårdens IF de dubbel: het landskampioenschap van Zweden en de Beker van Zweden.

Het daaropvolgende seizoen werd Elmander verhuurd aan NAC Breda. Daarna besloot Feyenoord zijn contract niet te verlengen en ging hij naar Denemarken om bij Brøndby IF te gaan voetballeb. Daar won hij in 2005 de dubbel met Brøndby IF en werd gekozen tot Brøndby's voetballer van het jaar. Tevens werd hij geselecteerd voor het Wereld Kampioenschap voetbal 2006.

Sinds de zomer van 2006 voetbalde hij voor Toulouse FC. In zijn 1ste seizoen voor de Franse club scoorde hij 11 keer en stond hij in de belangstelling van verschillende grote voetbalclubs uit Spanje, Italië en Engeland. In 2008 kreeg Elmander een verdiende transfer naar het Engelse Bolton Wanderers voor een bedrag van + 17.5 miljoen euro. Op 20 mei 2011 ging hij transfervrij over naar Galatasaray SK.

Interlandcarrière

Elmander voetbalde zijn 1ste interland op 13 februari 2002 tegen Griekenland (2-2) in Thessaloniki. Hij viel in dat duel na 75 minuten in voor collega-aanvaller Marcus Allbäck, en vormde de resterende 15 minuten een aanvalskoppel met Zlatan Ibrahimović.