De voetbalcarriëre van Tininho

Tininho

 Tininho

Ronildo Pereira de Freitas "Tininho" (Montes Claros, 23 oktober 1977) is een Braziliaans voetballer. Zijn vader, Luis Pereira de Freitas, was ook een bekende voetballer.

Tininho is van Braziliaanse komaf. Zijn echte naam is "Ronildo", maar omdat zijn naam te veel lijkt op de bekende speler "Ronaldo" heeft hij zijn naam veranderd in "Tininho".

Tininho speelde in de jeugdopleiding van Portuguesa in Brazilië en zat in het seizoen 1994/95 ook kort in de jeugdopleiding van Lierse SK maar keerde wegens heimwee terug naar Brazilië. Na een aantal jaren werd hij gescout door Feyenoord waar hij de jeugdopleiding doorliep en hij ook 3 jaar in de hoofdmacht speelde waarvan zijn eerste seizoen in 1998/99 als basisspeler, het jaar dat hij ook kampioen werd. In dit jaar werd hij ook meegenomen naar een oefeninterland van Jong-Brazilië, maar hij kwam niet in actie. De 2 hierop volgende seizoenen verdween Tininho uit de basis van Feyenoord. Hij besloot daarom eind 2001 niet terug te keren van zijn vakantie in Brazilië. De rest van seizoen 2002/03 speelt hij bij Americo Bello Horizonte in zijn thuisland.

In het seizoen 2003/04 keert Tininho weer terug op de Nederlandse velden, deze keer voor RBC Roosendaal. Daar speelde hij goed en hielp RBC om in de middenmoot van de Eredivisie te blijven. Na 2 seizoenen bij RBC vertrekt hij naar N.E.C.. In Nijmegen speelt hij twee seizoenen. Toen zijn contract afliep is hij naar ADO Den Haag gegaan. Daar moest hij ervoor zorgen dat ADO Den Haag zich zou handhaven in de Eredivisie, maar dat is niet gelukt. In het seizoen 2007/08 gaat hij op Cyprus bij AEK Larnaca spelen. Na een niet al te goed seizoen bij AEK gaat hij in de zomer van 2008 terug naar Feyenoord om te proberen een contract af te dingen bij een Nederlandse BVO. Tininho maakt deel uit van de selectie van Feyenoord voor enkele vriendschappelijke wedstrijden maar komt niet terug in de uiteindelijke spelersgroep voor 2008-09.