De voetbalcarriëre van Patrick Mtiliga

Patrick Mtiliga

Patrick Mtiliga

Patrick Mtiliga (geboren Kopenhagen, 28 januari 1981) is een vergeten speler uit Denenmarken die vanaf 2009/10 voetbalt bij Málaga CF uit Spanje. Zijn voetbalt het liefste als linksback. Mtiliga voetalde van 1999 tot en met 2009 in Nederland bij SBV Excelsior, Feyenoord en NAC Breda. In november 2008 debuteerde hij in het nationale voetbalelftal van Denemarken.

Mtiligas carrière in het prof voetbal begon in 1998 bij B93 Kopenhagen in zijn geboorteland. Na 13 wedstrijden gevoetbald te hebben in zijn 1ste seizoen, verdiende hij een overgang naar Nederland. Hij werd overgenomen door Feyenoord, dat hem voor onbepaalde tijd stalde bij satellietclub en stadgenoot SBV Excelsior. Mtiliga voetbalde vier en een half seizoen bij die club. In zijn 1ste 4 seizoenen groeide hij uit tot dragende voetballer bij Excelsior. In het seizoen 2003/04 werd hij ingezet in de basiself. Halverwege het seizoen mocht hij gaan voetballen voor Feyenoord. In dat seizoen speelde hij 11 wedstrijden, bovenop de 23 wedstrijden die hij al met Excelsior voetbalde dat seizoen.

De daaropvolgende jaren ging het slechter met zijn carrière in Rotterdam. In zijn 1ste volledige seizoen als Feyenoorder (2004/05) voetbalde hij 11 wedstrijden in het 1ste elftal. Het seizoen daarop voetbalde hij niet, mede door een zware blessure.

Op 14 augustus 2006 tekende Mtiliga een 1 jarig contract bij NAC Breda, met een optie voor nog 2 jaar. Deze optie werd gelicht en de Deen bleef 3 jaar voetballen voor NAC. Hoewel hij kon bijtekenen, ging hij rondkijken voor andere opties. Daarop tekende Mtiliga een 2 jarig contract bij Málaga CF, dat op dat moment uitkwam in de Primera División. Hij kreeg een blessure in zijn 1ste competitiewedstrijd voor de club. In 2 seizoenen voetbalde hij uiteindelijk 43 wedstrijden voor Málaga. Op 30 juni 2011 liep zijn contract af, en ging hij weg bij de club.

Op 4 augustus 2011 werd bekend dat hij terug ging naar Denemarken, na 13 jaar in het buitenland. Mtiliga tekende een contract voor 2 seizoenen FC Nordsjælland uit Denemarken, dat uitkomt in de Deense Superligaen.

Mtiliga debuteerde op 19 november 2008 tegen Wales in het nationale team van Denemarken. Hij werd daarna 1½ jaar niet meer geselecteerd, tot bondscoach Morten Olsen hem mee nam naar het WK 2010. Daarop voetbalde hij niet meer voor de nationale ploeg. Eerder voetbalde Mtiliga 37 wedstrijden in nationale jeugdselecties.