De voetbalcarriëre van Glenn Loovens

Glenn Loovens

Glenn Loovens

Glenn Loovens (geboren Doetinchem, 22 september 1983) is een vergeten voetballer uit Nederland, hij voetbalt voor Celtic FC. Zijn positie in het veld is centrale verdediger.

Loovens is een zoon van Hans Loovens, die in de jaren 70 en 80 speelde bij FC Twente, SVV en De Graafschap.

Bij Feyenoord doorliep Loovens de jeugdopleiding om daar vervolgens spelen als profvoetballer. Zijn eerste wedstrijd als prof was op 25 november 2001 in de wedstrijd Feyenoord - Willem II. Als achtien jarige verdediger voetbalde hij in zijn 1ste seizoen acht competitiewedstrijden, waarvan vier als invaller. Ook voetbalde hij in het succesvolle UEFA Cup seizoen enkele zeer goede wedstrijden als jonkie voor Feyenoord. Beide wedstrijden tegen Glasgow Rangers en tegen PSV stond hij in het basiselftal. Als dieptepunt veroorzaakte hij een penalty tegen Rangers, wedstrijden die Feyenoord wel heeft gewonnen. In de 4 jaar tijd dat Loovens bij Feyenoord voetbalde, wist hij echter niet volledig door te breken. Zijn totaal aantal wedstrijden bij Feyenoord bleef op 26 staan.

Excelsior

In seizoen 2003-2004 kwam Glenn op huurbasis uit voor stadgenoot en satelliet club SBV Excelsior. Het was voor Loovens goed voor zijn ontwikkeling om te voetballen in de 1ste divisie. De concurrentie bij Feyenoord was dit seizoen groot, en Loovens was nog jong. Om meer ervaring op te doen kwam hij op huurbasis uit voor Excelsior. In 24 wedstrijden scoorde hij 2 goals. Tegen AGOVV kopte hij de 3-1 binnen, om paar weken later tegen Cambuur Leeuwarden het winnende doelpunt 2-1 te maken. In het succesvolle seizoen bij de Rotterdammers voetbalde Excelsior nacompetitie, maar de club promoveerde niet.

De Graafschap

Een jaar later kwam Loovens op huurbasis uit voor de Graafschap. Na zes competitiewedstrijden te voetballen voor Feyenoord, werd hij de rest van het seizoen verhuurd aan De Graafschap. Bij de superboeren vocht hij met de club tegen degradatie. In elf wedstrijden wist hij geen doelpunt te maken en De Graafschap speelde dit seizoen nacompetitie. Loovens wist zijn club niet te behoeden voor degradatie naar de 1ste divisie.

Cardiff City

In het jaar 2005-2006 was er voor Loovens geen plaats meer bij Feyenoord. De club besloot hem op huurbasis uit te laten komen voor Cardiff City. In de Engelse Premiership groeit de verdediger uit tot basis kracht. Na 1 jaar verhuurd te zijn, maakt hij de definitieve overstap. Feyenoord verdient 250.000 pond aan de transfer. Bij de club uit Wales voetbalt hij achtereenvolgens 33, 30 en 36 wedstrijden. In de periode van 3 seizoenen wist hij 3 keer te scoren. Ook krijgt hij 2 rode kaarten. Een hoogtepunt in zijn carrière is het bereiken van de FA Cup finale in het seizoen 2007-2008, waar nipt met 0-1 tegen Portsmouth FC.

Celtic FC

Door zijn goede spel hebben verschillende clubs interesse, waaronder topclubs Glasgow Rangers en Celtic FC uit Schotland. Celtic FC bleek het meest slagvaardig en kocht de verdediger voor 3 miljoen euro. Loovens tekende op 16 augustus 2008 een contract voor 4 jaar bij The Bhoys na 100 competitiewedstrijden te hebben gevoetbald voor Cardiff City. Bij Celtic speelt Glenn zijn 1ste wedstrijd op 23 augustus 2008 in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Falkirk. In de beker scoort hij zijn eerste doelpunt voor de Schotse club, in de 4-0 overwinning op Livingston. Op 20 september 2009 kopt Loovens de winnende goal tegen Hearts binnen in blessuretijd, zodat zijn club de koppositie overneemt in de competitie. Inmiddels heeft hij voor Celtic 44 competitiewedstrijden gespeelds, waarin hij 7 keer een goal maakte. In het seizoen 2010 kwam Loovens in een dip terecht. Na slechte wedstrijden tegen Rangers en St. Johnstone belandde Loovens op de bank. Na een lange blessure keerde hij in februari 2011 terug. In de bekerwedstrijd tegen Rangers (2-2) keert hij terug op de bank. In de race om de titel keert Loovens terug in de basis wegens blessures bij Daniel Majstorovic en Thomas Rogne.

Nederlands elftal

Loovens maakt eind 2009 zijn debuut bij de selectie van Oranje. Op 5 september 2009 begon hij in de basis in de vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Japan en speelde ook de hele wedstrijd uit. Bij een volgende selectie moest hij geblesseerd afhaken, maar op 11 augustus 2010 mocht hij invallen in de wedstrijd tegen Oekraïne.