De voetbalcarriëre van Christian Gyan

Christian Gyan

Christian Gyan

Christian Gyan Geboren in Tema 2 november 1978 is een Ghanese vergeten voetballer die in de verdediging speelde van Feijenoord.

Gyan begon zijn loopbaan bij de Ghapoha Readers en kwam na een succesvol WK voetbal onder 17 in1995 in 1996 met Patrick Allotey naar Feyenoord. Hij ging eerst op huurbasis naar Excelsior. Al na een half jaar haalde Leo Beenhakker hem terug naar Feyenoord en werd hij een vaste reserve. Hij had ook regelmatig last van blessures. Bij Feyenoord won hij een landslitel, de Johan Cruijff Schaal en een UEFA Cup. Gyan had tevens een rol in de FIOD-affaire bij Feyenoord. In de zomer van 2007 liep zijn contract af bij Feyenoord . In zijn laatste seizoen kwam hij weer op huurbasis uit voor Excelsior.

Hij ging op proef naar Helsingborgs IF en Sandefjord Fotball, helaas kon hij hier geen contract verdienen. In 2008 ging hij in Finland voetballen TPS Turku. Op 14 januari 2009 ging hij naar Wrexham AFC waarvoor hij alleen 2 keer in het toernooi om de FA Trophy voetbalde. Zijn contract werd in de zomer van 2009 niet verlengd. Begin 2010 ging hij terug naar Finland bij RoPS Rovaniemi. Door een blessure in februari kwam hij niet aan spelen toe voor RoPS en werd zijn contract al snel ontbonden. Vanaf de zomer van 2010 voetbalde hij voor de Rotterdamse amateurclub RKSV Leonidas in de Zondag hoofdklasse A.

Gyan won met het Ghanees voetbalelftal het WK voetbal onder 17 - 1995. Ook speelde hij het WK voetbal onder 20 - 1997 en de African Cup of Nations 2000.

Financieel ging het Gyan, die intussen tevens de Nederlandse nationaliteit bezit, echter minder tijdens zijn spelersloopbaan. Via een sponsor van Feyenoord werkt hij sinds 2011 in de haven van Rotterdam. Hij is tevens actief voor Feyenoord Soccer Schools. Je kunt hier dus zeker spreken van een Vergeten Speler.

Christian Gyan won in 2002 met Feyenoord de UEFA Cup. Het was een tijd van sportief en financieel succes voor de Ghanse verdediger. De oud-prof kwam echter in de problemen en werkt inmiddels in de Rotterdamse haven.

financiële problemen:

"Ik ben slachtoffer van mijn eigen goedheid", bekent Gyan in Feyenoord Magazine. "Mijn leven is kapot door de financiële problemen. Ik heb fouten met mijn geld gemaakt. Als mijn salaris binnenkomt, dan gaat het geld direct alle kanten op. Afbetalen, incassobureaus. Het is elke keer afwachten wat er over blijft voor op tafel. Dat doet pijn."

Gyan stond elf jaar onder contract bij Feyenoord. Toch lukte het hem dus niet om genoeg over te houden om na zijn loopbaan van rond te kunnen komen. Hij kan desondanks leven met zijn huidige baan. "Waarom zou dit geen werk voor mij zijn? Niemand is te groot voor de haven. Waarom zou ik dat wel zijn? Omdat ik profvoetballer was? Wat is dat dan, profvoetballer zijn? Dat is ook maar gewoon een baan.. Ik heb fouten met mijn geld gemaakt. Als mijn salaris binnenkomt, dan gaat het geld direct alle kanten op. Afbetalen, incassobureaus. Het is elke keer afwachten wat er over blijft voor op tafel. Dat doet pijn."

Gyan stond elf jaar onder contract bij Feyenoord. Toch lukte het hem dus niet om genoeg over te houden om na zijn loopbaan van rond te kunnen komen. Hij kan desondanks leven met zijn huidige baan. "Waarom zou dit geen werk voor mij zijn? Niemand is te groot voor de haven. Waarom zou ik dat wel zijn? Omdat ik profvoetballer was? Wat is dat dan, profvoetballer zijn? Dat is ook maar gewoon een baan.