De voetbalcarriëre van Clyde Wijnhard

Clyde Wijnhard

Clyde Wijnhard

Clyde Wijnhard (geboren Paramaribo, 1 november 1973) is een vergeten voetballer uit Suriname.

Hij groeide op in Amsterdam, hier begon Clyde Wijnhard met carrière bij Blauw-Wit. Op jonge leeftijd ging de talentvolle voetballer naar Ajax. Trainer Louis van Gaal zag in hem de rechts achter van de toekomst. Toch had Wijnhard hier geen trek in en voetbalde liever als aanvallen. Hij maakte zijn debuut op 24 januari 1993 in de thuiswedstrijd tegen SVV/Dordrecht\\\'90 waar hij Stefan Pettersson verving. Na zijn debuut gevoetbald te hebben in het 1ste elftal werd Wijnhard in zijn 2de seizoen verhuurd aan FC Groningen. Daar voetbalde hij een goed seizoen. Terug bij Ajax kreeg de aanvaller geen kansen meer in het 1ste elftal en vertrok hij naar RKC Waalwijk en Willem II waar hij zich een degelijke spits toonde. Het uitstekende seizoen bij Willem II waarin hij 14 keer scoorde, zorgde voor belangstelling uit het buitenland.

Toenmalig Premier League club Leeds United kocht de spits van Willem II voor een recordbedrag van 2 miljoen euro in de zomer van 1998. Wijnhard speelde niet onverdienstelijk maar ging toch 1 seizoen later naar het ambitieuze Huddersfield Town. Ook wist hij hier af en toe een doelpunt te maken. In september 2000 zorgt een zwaar auto ongeluk voor een breekpunt in de voetballoopbaan van Clyde Wijnhard. Zijn revalidatie duurde maar liefst 18 maanden. Wijnhard moest zich na zijn herstel steeds weer bewijzen waardoor hij bij veel clubs heeft gespeeld. De meeste buitenlandse ervaring heeft hij opgedaan in Engeland met een tussenstop in Portugal bij SC Beira-Mar.

Zijn laatst bekende club was Brentford FC uit de 4de divisie uit Engeland. Op 1 januari 2007 liep zijn 3 maanden durende contract af.

Gedurende zijn loopbaan is Clyde Wijnhard meerdere malen uitgekomen voor de Suriprofs.