De voetbalcarriëre van Haris Medunjanin

Haris Medunjanin

Haris Medunjanin

Haris Medunjanin werd geboren in Sarajevo op 8 maart 1985. Deze Bosnische vergeten voetballer heeft zijn opleiding genoten in Nederland. Hij heeft ook een Nederlands paspoort en heeft zelfs in Oranje onder de 21 gespeeld. Op dit moment speelt hij bij Gaziantepspor in Turkije. In Nederland speelde hij voor AZ en Sparta. Wellicht zien we hem deze zomer in actie op het WK voor Bosnië en Herzegovina!

Medunjanin was een belofte bij AZ, maar zat het meeste van de tijd op de bank. Vanaf begin februari 2006 kreeg hij van Louis van Gaal meer kansen, dat kwam omdat Van Gaal Barry van Galen en Kenneth Perez rust gaf met het oog op de play-offs. AZ kocht in de zomer van 2006 diverse nieuwe middenvelders. Van Medunjanin werd niet meer verwacht dat hij de basis van het elftal ging bereiken. Om meer ervaring op te kunnen doen, ging hij op huurbasis naar Sparta Rotterdam.

In augustus 2008 ging Medunjanin weg bij AZ, hoewel hij nog een contract had voor 1 jaar. Hij tekende een contract voor 3 jaar bij Real Valladolid. Bij de Spaanse club voetbalde hij regelmatig en viel hij vooral op in zijn laatste seizoen door enkele fraaie treffers. Real Valladolid degradeerde echter in het seizoen 2009/10 uit de Primera Division waardoor Medunjanin naar het Israëlische Maccabi Tel Aviv FC ging. Sinds het seizoen 2012/13 komt Medunjanin voetbalt hij Gaziantepspor uit Turkije en bereikte tevens met Bosnie het WK 2014 in Brazilië.

Nederlands elftal

In de zomer van 2005 kwam Medunjanin voor Nederland uit op WK onder 20 jaar, gehouden in Nederland. Daarnaast zat hij bij de selectie van Jong Oranje voor het EK voetbal onder 21jaar in de zomer van 2006. Hij koos er in mei 2006 voor de Nederlandse nationale ploegen en niet die van zijn geboorteland. Hij bedacht zich in 2009 en koos hij alsnog voor Bosnie.

In november 2009 werd hij voor het eerst geselecteerd door bondscoach Miroslav Blazevic voor het voetbalelftal van Bosnie en Herzegovina en op 18 november begon hij in de basis tijdens de 2de play-off wedstrijd voor een plaats op het WK 2010 (0-1 nederlaag tegen Portugal). Hij werd in de rust gewisseld voor Zlatan Muslimovic