De voetbalcarriëre van Wamberto de Jesus Sousa Campos

Wamberto de Jesus Sousa Campos

Wamberto de Jesus Sousa Campos

Wamberto de Jesus Sousa Campos, voetbalnaam Wamberto (geboren in Cururupu, 13 december 1974), is een vergeten voetballer uit Brazilië die als aanvaller voetbalde voor de clubs RFC Seraing, Standard Luik en Bergen uit België en in Nederland voor Ajax. Anno 2011 voetbalt hij in België bij FC Heikant.

Luik

Wamberto werd in een arm gezin geboren op het Braziliaanse eiland São Luís. Op zijn 16de voetbalde hij in de nationale jeugdelftal -17 jaar. Daar werd hij ontdekt door Seraing, uit de 2de klasse van België. Zijn vriendin en zijn 1 jarige zoontje kwamen 2 jaar later naar Europa. Na 2 jaar promoveerde Wamberto met de ploeg naar de 1ste klasse. Hij ging na 5 seizoenen Seraing naar stadsgenoot Standard Luik, een flinke stap vooruit.

Ajax

Na 2 seizoenen bij Standard Luik nam Ajax hem over voor een transferbedrag van 5 miljoen gulden. In 5 seizoenen maakte de rechtsbuiten in de eredivisie 26 goals voor de Amsterdamse club. In zijn 1ste seizoen won hij met Ajax de beker, in het seizoen 2001/2002 zowel de beker als het landskampioenschap. Zijn spel in Amsterdam was wisselvallig. Bij periodes leek hij dichtbij een selectie voor het Braziliaanse elftal. Onder meer onder trainers Morten Olsen, Jan Wouters en Co Adriaanse speelde hij regelmatig. Coach Ronald Koeman zag het niet in hem zitten en na 2 anonieme jaren ging hij naar de Belgische promovendus RAEC Mons (Nederlands: Bergen).

Terug in België

Bij Mons speelde Wamberto 1 seizoen. Daarna kwam hij 2 jaar uit voor zijn oude club Standard Luik, maar wist geen indruk te maken en scoorde in zijn laatste seizoen geen goals. Een gebroken kuitbeen, een zieke vader en een woning die midden in de nacht afbrandde, trokken een zware wissel op de kleine dribbelaar. Zijn contract werd niet verlengd. Volgens geruchten zou de kleine Braziliaan tekenen bij Willem II, doch uiteindelijk tekende hij voor Mons. Inmiddels is Wamberto genaturaliseerd tot Belg. Na het seizoen 2006/2007 was er voor Wamberto geen plaats meer bij Mons.

Terug naar Nederland

Wamberto trainde al enkele weken mee, maar was aanvankelijk te duur voor FC Omniworld. Het lukte Omniworld uiteindelijk toch om Wamberto te kopen.

Voetbalcarrière

Wamberto komt uit hetzelfde dorp als Luis Oliveira, de Braziliaanse Belg die onder meer voetbalde voor RSC Anderlecht en het nationale elftal van België.

Wamberto werd op 15 jarige leeftijd vader en is getrouwd met zijn jeugdliefde Rosana.

Van zijn 3 zoons lijkt Danilo Sousa Campos het meeste talent te hebben. Hij voetbalde in de jeugdopleiding van Ajax. Opmerkelijk is dat Danilo slechts 15 jaar jonger is dan zijn vader. Danilo vertrok voor het seizoen 2010-2011 naar Standard Luik, een andere oude club van zijn vader.