De voetbalcarriëre van Petri Pasanen

Petri Pasanen

Petri Pasanen

Petri Pasanen (geboren Lahti, 24 september 1980) is een vergeten voetballer uit Finland die centraal in de verdediging voetbalt.

Clubloopbaan

Pasanen ging in 2004 van AFC Ajax naar Werder Bremen en verlengde in maart 2008 zijn contract tot aan de zomer van 2011.

Pasanen voelt zich in het veld het beste als centrale verdediger, maar kan ook als links- en rechtsachter uit de voeten. Na 5 jaar in de competitie van Finland te hebben gevoetbald, haalde AFC Ajax hem naar Nederland. Hier werd hij een vaste kracht in het basiselftal, waarin hij regelmatig samen voetbalde met landgenoot Jari Litmanen. In zijn 1ste seizoen scoorde de Fin 4 keer. Pasanen brak in augustus 2001 zijn voet en was daardoor voor een groot deel van het seizoen 2001/2002 geblesseerd.

Een jaar later speelde hij samen met Christian Chivu de verdediging van Ajax, toen Ajax de kwartfinale haalde van de Champions League. Onder trainer Ronald Koeman moest hij vertrekken door het aantrekken van Julien Escudé en Zdeněk Grygera. Het seizoen 2003/2004 werd Pasanen verhuurd aan Portsmouth FC in de Premier League in Engenland. In juli 2004 liet Ajax hem ondanks een nog doorlopend contract naar Werder Bremen vertrekken. Na 7 seizoenen bij de Duitse club te hebben gevoetbald, ging Pasanen in 2011 voetballen in Oostenrijk en tekende daar een eenjarig contract bij Red Bull Salzburg.

Interlandcarrière

Op 15 november 2000 speelde Pasanen zijn 1ste werdstrijd tegen Ierland in het Nationale voetbalelftal van Finland. Hij moest in die vriendschappelijke wedstrijd na 78 minuten plaatsmaken voor Mika Nurmela. Finland werd toen geleid door Antti Muurinen.