De voetbalcarriëre van Nikos Machlas

Nikos Machlas

Nikos Machlas

Nikolaos "Nikos" Machlas (Grieks: Νικόλαος "Νικός" Μαχλάς) (Iraklion, 16 juni 1973) ex-speler uit Griekenland. Hij is de zoon van de oud-speler Giorgos Machlas.

Nikos Machlas voetbalt zijn 1ste wedstrijd op februari 1991 voor OFI Kreta. Voor die club voetbalt hij in ruim 5 seizoenen 154 wedstrijden, waarin hij 49 doelpunten scoort. In het seizoen 1996/97 koopt Vitesse Arnhem hem. Zijn 1ste seizoen verloopt stroef en hij weet als spits slechts 8 doelpunten te maken. Het seizoen daarna maakt hij grote indruk met een totaal van 34 doelpunten in 32 wedstrijden. Hiermee wordt hij Europees topscoorder van het jaar. Dit seizoen blijkt achteraf het hoogtepunt in zijn loopbaan.

Na zijn 3de seizoen bij Vitesse zijn diverse grote clubs hem overnemen. Onder andere Fiorentina en Arsenal hebben interesse in de aanvaller. Tegen de zin van toenmalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers weigert hij echter naar het buitenland te gaan en gaat hij voetballen voor AFC Ajax. Ondanks een redelijk aantal doelpunten (38 goals in 74 wedstrijden) heeft hij in Amsterdam zijn reputatie als goaltjesdief niet waar kunnen maken. Op de achtergrond speelt ook mee dat Machlas bij Ajax het hoogste salaris van de eredivisie ontvangt: 4 miljoen gulden seizoen. Hij speelt onder 3 verschillende coaches bij Ajax en krijgt concurrentie van voetballers als Mido en Zlatan Ibrahimović. Na een frustrerende tijd waarin hij teruggezet wordt naar het 2de elftal, wordt duidelijk dat er geen toekomst meer is voor hem bij Ajax. Onder coach Ronald Koeman word hij verhuurd aan het Spaanse FC Sevilla.

Ook in Spanje wist hij geen goede indruk maken. Daarnaast raakte Machlas betrokken bij een incident met de verkeerspolitie. Vanwege agressie bij het uitdelen van een bekeuring voor een snelheidsovertreding werd hij gearresteerd. Na het seizoen in Spanje afgemaakt te hebben, ontbond Ajax zijn contract. Daarna voetbalde hij nog voor Griekse ploegen als Iraklion en OFI Kreta. Hij beëindigde zijn carrière bij Apoel Nicosia op Cyprus, waarmee hij in seizoen 2006-2007 kampioen van Cyprus werd en 1 jaar later de beker van Cyprus won. Na het winnen van de beker maakte hij bekend per direct te stoppen met zijn loopbaan.