De voetbalcarriëre van Brutil Hosé

Brutil Hosé

Brutil Hosé

Brutil Hosé (geboren Willemstad, 9 oktober 1979) is een vergeten speler uit de Antillen. Als aanvaller voetbaklde hij voor AFC Ajax, De Graafschap, HFC Haarlem, Sparta, FC Dordrecht, Poseidon, Sarawak FA, Al-Wakrah en het Nederlands Antilliaans elftal.

Eind jaren 90 werd Hosé gezien als een zeer groot talent, maar wist nooit echt door te breken. In 2009 voetbalt hij voor de Nederlandse amateurclub RKSV Leonidas.

Loopbaan

Hosé speelt bij Ajax zijn 1ste wedstrijd in 1998, tijdens de wedstrijd AFC Ajax - PSV (2-2) op 15 november 1998, maar scoorde zijn 1ste goal pas een jaar later op 28 november 1999 AZ - AFC Ajax (1-2). Dit is illustrerend voor de loopbaan van Hosé, die eigenlijk nooit aan de hoge verwachtingen heeft kunnen voldoen. Nadat Jong Ajax in de jaargang 1997/1998 kampioen was geworden met spelers als Andy van der Meyde, Cedric van der Gun, Tim de Cler, Michael Lamey, Kevin Bobson en Mitchell Piqué werd er veel van deze spelers verwacht. Hans Westerhof, voormalig hoofd opleidingen van Ajax, noemde Brutil Hosé ooit \\\"het grootste talent van Ajax sinds jaren\\\". Hosé stond als spits van dit succesvolle jeugdelftal al snel in het middelpunt van de belangstelling.

Al kwam hij qua fysiek (182 cm, 79 kg) misschien niet veel overeen met Patrick Kluivert, werd hij wel al snel met hem vergeleken. De druk van deze vergelijking, de mediabelangstelling en naar verluidt een gebrek aan discipline, verhinderden een definitieve doorbraak bij Ajax. Co Adriaanse opperde daarom in 2001 de suggestie om Hosé samen met Kevin Bobson op huurbasis uit te laten komen voor FC Haarlem, omdat hij in twee en een half seizoen slechts 17 wedstrijden speelde en daarin slechts 3 keer scoorde. Hosé weigerde in de 1ste divisie te spelen en kwam daarom op huurbasis uit voor De Graafschap (3 wedstrijden, 0 doelpunten in een ½ jaar). Hiermee was de maat bij Ajax vol en ging hij het volgende jaar (2001/2002) wel naar FC Haarlem. Ook daar werd zijn aanwezigheid niet op prijs gesteld en daarom speelde hij maar 8 wedstrijden waarin hij nog wel 2 doelpunten wist te maken. Vervolgens werd hem door de directie verteld dat hij mocht gaan. In het seizoen 2002/2003 speelde hij bij Sparta in de 1ste Divisie (16 wedstrijden en 8 doelpunten) in wat wel het beste jaar van zijn korte loopbaan beschouwd mag worden. Het jaar daarop (2003/2004) ging hij opnieuw. Dit keer naar FC Dordrecht (17 wedstrijden, 3 goals). In 2004/2005 kwam hij uit voor Poseidon in de 2de klasse van Griekenland maar ook daar kon hij kennelijk niet aarden want na nog geen jaar vertrok hij alweer uit Griekenland. Nadat hij er in december 2004 niet lukte een contract te bedingen bij Red Bull Salzburg eindigde zijn turbulente loopbaan al zeer vroeg op 25-jarige leeftijd.

Comeback

Vanaf oktober 2005 tot op heden komt Hosé uit voor amateurclub VV Haaglandia in Rijswijk, een team dat onder leiding stond van oud-profvoetballer en international John de Wolf. Al voetbalde Hosé daar maar vijf officiële wedstrijden (onder andere door een schorsing van 6 wedstrijden) wist hij wel een goede indruk achter te laten. Zo goed zelfs dat hij in februari 2006 een aanbieding kreeg vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. De KNVB verleende hem een proflicentie en zo kwam hij terecht bij Al-Wakrah. Via een avontuur bij Sarawak FA kwam Hosé in 2006 terug in Nederland en voetbalde weer bij VV Haaglandia.

Sinds het seizoen 2009/\\\'10 voetbalt hij voor de amateurs van Leonidas.