De voetbalcarriëre van Jesper Grønkjær

Jesper Grønkjær

Jesper Grønkjær

Jesper Grønkjær (Nuuk (Groenland), 12 augustus 1977) is speler uit Denemarken. Hij voetbalde in het seizoen 2006/2007 voor FC Kopenhagen, waar hij in mei 2010 zijn verblijf verlengde tot aan de zomer van 2011. Het eind van zijn carrière was in het seizoen 2010/2011. Hij voetbalde zowel links als rechts in de aanval. Met Denemarken voetbalde Grønkjær op het EK van 2000 en 2004 en het WK van 2002.

Voor een bedrag van ongeveer 5 miljoen euro nam AFC Ajax hem in oktober 1997 over van Aalborg BK. Bij Ajax werd Grønkjær ingezet als vleugelaanvaller en hij had een goede voorzet. Ook bleek wat zijn grootste handicap in zijn carrière zou blijken. Tijdens zijn carrière hij zowel grote als een aantal kleine blessures. Na het seizoen 1999-2000 werd hij door de supporters gekozen tot "Ajax-speler van het jaar".

Na het Europees Kampioenschap 2000 werd hij voor een bedrag van ongeveer 11,5 miljoen euro verkocht aan het Engelse Chelsea FC. Ook bij de Londense club wisselde hij betere wedstrijden af met blessures en vormverlies. Na 4 seizoenen onder coach Claudio Ranieri ging hij voetballen voor Birmingham City. Vanaf dat moment brak er een periode aan bij verschillende clubs op de Europese velden.

Hij besloot aan het einde van zijn loopbaan terug te gaan naar Denemarken bij FC Kopenhagen. Door blessures kwam hij niet altijd aan voetballen toe en leed hij veel aan vorm verlies. In het seizoen 2010/2011 kreeg hij de vorm aardig terug en leed hij deze blessure in het begin van het seizoen niet meer aan veel blessures. Hij voetbalde samen met de rest van FC Kopenhagen een zeer goed seizoen. Hij besloot zijn carrière te beëindigen omdat hij teveel last had na wedstrijden . De laatste wedstrijd van het seizoen voetbalde hij tegen zijn oude club Aalborg BK. Hij scoorde in die wedstrijd op zijn typische manier, door vanaf de linker flank naar binnen te trekken en daarna de bal in de kruising te krullen.