De voetbalcarriëre van Jérémie Bréchet

Jérémie Bréchet

Jérémie Bréchet

Jérémie Bréchet (geboren Lyon, 14 augustus 1979) is een vergeten voetballer uit Frankrijk die onder contract staat bij FC Sochaux. Als verdediger voetbalde hij voor Olympique Lyonnais, Internazionale, Real Sociedad, PSV Eindhoven en het Frans nationale elftal.

Olympique Lyonnais

Bréchet speelde zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal tijdens het seizoen 1998/99 bij Olympique Lyonnais. Hij voetbalde dat seizoen 15 wedstrijden. Bréchet voetbalde tot 2003 in Lyon, waar hij in totaal zo'n 116 wedstrijden voor La Reine zou voetballen. Met Lyon won hij 2 keer het landskampioenschap, de Coupe de la Ligue en de Trophée des Champions. Na overleg met de club, mag Bréchet gaan. Internazionale lijkt de beste papieren te hebben om de vleugelverdediger over te nemen. In juli 2003 vertrekt Bréchet naar de Nerazzurri voor 3 miljoen euro. Hij gaat in het seizoen 2003/04 in de Serie A voetballen.

Internazionale

Tijdens het seizoen 2003/2004 voetbalde Bréchet in de Serie A voor Internazionale. Het seizoen begon veelbelovend voor de linksback, maar wanneer Inter na 6 wedstrijden een 8ste plaats bezet in de competitie, werd de trainer Héctor Cúper op non actief gezet. De trainerswissel en een blessure zorgen ervoor dat Bréchet weinig speelminuten zou krijgen, en uiteindelijk slechts 9 wedstrijden zou voetballen. Bréchet belandde bij Internazionale op een zijspoor en mocht de club verlaten. Nadat Real Sociedad 1.500.000 euro betaalde voor de verdediger, tekende Bréchet in 2004 een contract bij de club uit Spanje.

Real Sociedad

2 seizoenen voetbalde Bréchet bij Real Sociedad in de Primera División. Wederom raakt Bréchet ernstig geblesseerd aan zijn achillespees, waardoor zijn optredens in 2 seizoenen zich slechts zouden beperken tot 20 duels. Toch wordt Bréchet benaderd door de trainer Alain Perrin, die zeer ambitieuze plannen heeft met de Franse club FC Sochaux. Bréchet raakt overtuigd en gaatt in 2006 naar Sochaux, waar hij hoopt zijn loopbaan opnieuw te kunnen lanceren.

FC Sochaux

Bij het ambitieuze FC Sochaux weet Bréchet al gauw indruk te maken op het veld, maar ook in de kleedkamer. Na drie wedstrijden wordt hij door de spelersgroep benoemd tot aanvoerder. Met Les Lionceaux beleeft hij twee goede seizoenen, Bréchet heeft geen last meer van ernstige blessures en groeit uit tot een dragende speler. Onder zijn aanvoerderschap weet Sochaux voor de 2de keer in haar historie op 12 mei 2007 de Franse beker te winnen. Hiermee is Bréchet getuige van 1 van de grootste successen uit de clubhistorie van Sochaux. Bréchet speelde zich hiermee in de kijkers van andere clubs. Ondanks belangstelling van onder meer FC Nantes en een eventuele contractverlenging bij FC Sochaux, besloot Bréchet in juni 2008 transfervrij te vertrekken naar PSV Eindhoven.

PSV Eindhoven

Met ingang van het seizoen 2008/09 speelt Bréchet voor PSV Eindhoven, bij wie hij een contract tekende voor 3 seizoenen, tot medio 2011.Hij wilde graag met rugnummer 13 spelen, het nummer dat hij later ook kreeg.1 seizoen later vertrok Bréchet echter alweer bij PSV omdat zijn familie heimwee had. Hij besloot daarop terug te keren bij zijn oude club FC Sochaux.

Interlandcarrière

Vanwege zijn goede spel bij Olympique Lyonnais, wordt de verdediger in 2001 door bondscoach Roger Lemerre bij het nationale elftal van Frankrijk gehaald. Hier zal hij uitmaken van de definitieve selectie dat in de zomer van 2001 zal strijden om de Confederations Cup. Na de 2-1 overwinning tegen Brazilië in de ½ finale, bereikte Frankrijk de finale, die met 1-0 gewonnen werd tegen Japan. Hierdoor kon Bréchet sindsdien de Confederations Cup op zijn erelijst plaatsen. Tot heden voetbalt Bréchet in totaal 3 interlands voor Les Bleus.