De voetbalcarriëre van Dave van den Bergh

Dave van den Bergh

Dave van den Bergh

Dave van den Bergh (geboren Amsterdam, 7 mei 1976) is een vergeten voetballer uit Nederland, die in de jeugd speelde bij Ajax. Hij voetbalde meestal als linksbuiten, maar ook af en toe in de spits. Momenteel staat hij onder contract bij USA Nationaal elftal onder -21 als assistent coach. Voorheen voetbalde hij ook voor FC Utrecht, Rayo Vallecano, Kansas City Wizards, New York Red Bulls en het Nederlands elftal.

Loopbaan

De komst van linkerspits Marc Overmars zorgt ervoor dat Van den Bergh in 2 seizoenen in de hoofdmacht bij Ajax slechts twaalf wedstrijden speelt. Hij speelde zijn eerste wedstrijd op 25 februari 1996 in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen, die met 6-2 werd gewonnen. Omdat hij amper een kans krijgt, ging van den bergh in 1997 naar het Spaanse Rayo Vallecano. Het 1ste seizoen voetbalt hij nog redelijk veel, maar daarna werd het minder. In 2000 ging hij terug naar Nederland, naar FC Utrecht. Daar groeide hij uit tot een publiekslieveling. In Utrechtse dienst wint van den Bergh 2 bekers alsmede de Johan Cruijff Schaal. In 2004 scoorde hij het winnende doelpunt tegen FC Twente waardoor FC Utrecht haar 2de beker op rij in de wacht sleept.

Zijn goede optredens bij de Utrechtse club zorgen ervoor dat, als Arjen Robben geblesseerd is, Van den Bergh wordt opgeroepen door bondscoach Marco van Basten voor het Nederlands elftal. Op 18 augustus 2004 maakt hij zijn debuut in de met 2-2 gelijkgespeelde uitwedstrijd in Zweden.

Aan het einde van het seizoen 2005/2006 gunt FC Utrecht hem een transvervrij status en ging hij samen met zijn Amerikaanse vrouw naar de VS. De linkersbuiten tekende daar een contract bij Kansas City Wizards, waar hij ging voetballen in de Major League Soccer.

Van den Bergh wist het 1ste seizoen bij de Wizards af te sluiten met een doelpunt in het Giants Stadium. In 2007 ging hij naar de Red Bulls in New York waar hij tot begin 2009 voetbalde alvorens hij ging naar FC Dallas. FC Dallas wordt de 3de Amerikaanse club voor Van den Bergh. New York Red Bulls nam met tegenzin afscheid van Van den Bergh. 'De laatste 2 jaar in New York was Dave een sleutel voor ons succes', zegt technisch directeur Jeff Agoos.