De voetbalcarriëre van Kennedy Bakırcıoğlu

Kennedy Bakırcıoğlu

Kennedy Bakırcıoğlu

Bakircioglu werd wel Zweden geboren, maar eigenlijk is hij een Assyriër. Hij is een Syrisch-orthodoxe christen. De familie Bakircioglu komt van oorsprong uit het oosten van Turkije, maar emigreerde in 1972 naar Zweden. Bakircioglu heeft zijn naam te danken aan de vermoorde oud-president van de Verenigde Staten John F. Kennedy, voor wie zijn oma grote bewondering had. Bakircioglus vader Benyamin Bakircioglu is een oud-voetballer van Assyriska Föreningen, een club opgericht door Assyriërs. Bij Assyriska Föreningen tekende Bakircioglu zelf ook zijn 1ste profcontract. Op zijn 15e debuteerde hij voor deze club. Hij had daarna een proefperdiode bij Manchester United, maar werd daar niet gekocht In 1999 ging Bakircioglu naar Hammarby IF. Daarmee werd hij in 2001 voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Zweden. In 2003 ging hij voetballen voor Iraklis Saloniki, waar toen de Zweedse trainer Mats Jingblad werkte. Dat woog mee in Bakircioglu beslissing om naar Griekenland te verkassen, maar na een ½ jaar kreeg Jingblad zijn ontslag en belande Bakircioglu op de bank. Zijn controact werd verscheurd en mocht transfervrij gaan. Bakircioglu kreeg een contract bij FC Twente. Zijn eerste treffer voor Twente maakte Bakircioglu in de derby tegen Heracles Almelo met vier nul gewonnen.

Hij kostte ongeveer 1,2 miljoen euro Zijn 1ste treffer voor Ajax maakte hij na 6 minuten in zijn eerste officiële wedstrijd tegen amateurclub VVSB. Bakircioglu zorgde voor twee treffers in de wedstrijd die op 0-4 gewonnen werd.

In juli 2010 besloten Ajax en Bakircioglu in overleg om zijn contract per direct te verscheuren. In juni van dat zelfde jaar leek Bakircioglu naar het Turkse Kayserispor te gaan, maar deze transfer liep stuk vanwege het feit dat Bakircioglu een Turks paspoort moest nemen.Hij tekende op 6 juli vervolgens voor 2 jaar bij Racing Santander. In zijn eerste jaar bij de Spaanse club speelde hij bijna alles en kwam hij zes keer tot scoren, in zijn tweede seizoen speelde hij heel weinig, mede door langdurig blessureleed.

Op 28 augustus 2012 besloot hij terug te keren bij zijn oude club Hammarby IF. Hij tekende aldaar een contract tot medio 2014.