De voetbalcarriëre van Thimothée Atouba

Thimothée Atouba

Thimothée Atouba

Thimothée Atouba Essama geboren in Douala, 17 februari 1982 is een Kameroense vergeten voetballer, hij speelt in de verdediging.

Zwitserland

Atouba is zijn carrière begonnen in zijn geboorteplaats bij Union Douala, waar hij de hele jeugdopleiding doorliep. Hij voetbalde 16 wedstrijden in het 1ste elftal, voordat hij in 2000 de overstap maakte naar Europa en een contract tekende bij het Zwitserse Xamax Neuchâtel. Nadat hij daar ruim 1 seizoen gespeeld had verdiende hij een contract bij de nationale topclub FC Basel. Hij voetbalde hier in de Champions League en ging in het seizoen 2002/03 door naar de 2de groepsronde, ten koste van Liverpool. De laatste wedstrijd werd 3-3 en daarmee ging FC Basel en Valencia naar de volgende ronde. Atouba was één van de doelpuntenmakers.

Tottenham Hotspur

De speler uit Kameroen viel op door zijn goede spel in Zwitserland en kwam in de belangstelling te staan van de Engelse club Tottenham Hotspur. Volgens technisch directeur Frank Arnesen was de linksback uitgegroeid tot een "sterke en veelzijdige speler".De Kameroener maakte de overstap naar Engeland maar werd daar nooit een vaste waarde onder trainer Martin Jol. Hij ging daarom in 2005 naar Hamburger SV uit Duitsland.

Hamburger SV

Bij die Rothosen speelde hij een stuk meer, maar was hij ook niet geheel onomstreden. Zo kwam hij een keer niet door de conditietest niet en stak hij in 2006 tijdens een Champions League-duel tegen CSKA Moskou zijn middelvinger op tegen het thuispubliek nadat hij werd gewisseld. Hij kreeg hiervoor de rode kaart en daarnaast schorste HSV hem voor 2competitieduels.Begin 2008 bracht hij zichzelf opnieuw in het nauw toen hij te laat terugkeerde van de Afrika Cup en niets van zich had laten horen. Daarnaast lag hij een periode in de clinch met het clubbestuur.

Tijdens het UEFA Cup-duel tegen het Slowaakse MŠK Žilina in november 2008 scheurde Atouba zijn achillespees en moest maanden lang wedstrijden missen. Tijdens zijn revalidatie deed HSV de linksback een nieuw contractvoorstel, maar Atouba en de club konden het niet eens worden. Aan het einde van het seizoen 2008/09 was Atouba daardoor transfervrij en Ajax toonde belangstelling. Bij de Amsterdamse club was op dat moment net Martin Jol de trainer, een bekende van de Kameroener. Matin Jol was zijn trainer geweest bij Tottenham Hotspur én ook bij Hamburger SV, tijdens het seizoen 2008/09.

AFC Ajax

Op 7 juli 2009 tekende Atouba een 2 jarig contract bij Ajax. Hij werd hiermee de opvolger van Thomas Vermaelen, die aan Arsenal was verkocht .De Kameroener was de 1ste aanwinst van de Amsterdammers voor het nieuwe seizoen 2009/10. Op 4 augustus maakte hij zijn debuut voor de Amsterdammers tijdens de oefenwedstrijd tussen Jong Ajax en VVSB. Hij voetbalde een uur waarna hij werd gewisseld. Zijn debuut werd opgeluisterd met een 3-1-overwinning.Ruim 1 week later maakte hij zijn debuut in het 1ste elftal tegen PSV. In deze competitie speelde Atouba slechts één wedstrijd, en de meeste wedstrijden keek hij van de tribune. Hij raakte zijn basisplaat kwijt aan de eigen Ajax opleiding afkomstige Vurnon Anita. Dit werd mede veroorzaakt door een blessure, waardoor hij maanden uit de roulatie was. In mei 2011 ruilde hij Ajax in voor.

Las Palmas

Na ruim 1 seizoen zonder club gezeten te hebben, tekende Atouba in november 2012 een contract tot het einde van het seizoen 2012/13 bij UD Las Palmas dat speelt Segunda División A.