De voetbalcarriëre van Halil Çolak

Halil Çolak

Halil Çolak

Halil Colak (Deventer, 29 januari 1988) is een Turkse vergeten voetballer. Tevens beschikt Colak over de Nederlandse nationaliteit. Hij tekende in augustus 2010 een driejarig contract bij Kasımpasa SK.

Colak doorliep de jeugdopleiding van Twente met als hoogtepunt het landskampioenschap bij de A-junioren in 2007. Colak was basisspeler van dat elftal en had met 10 goals in 24 wedstrijden een belangrijk aandeel in dat kampioenschap.

In de zomer van 2007 maakte hij de overstap naar het beloftenelftal van Twente en wist ook daar een vaste plek te veroveren onder Cees Lok. In de competitiewedstrijd van het eerste elftal tegen FC Utrecht op 26 augustus 2007 haalde Fred Rutten hem bij de wedstrijdselectie, hij wist echter niet tot de laatste 18 door te dringen en moest dat duel vanaf de tribune toekijken. Vlak voor het sluiten van de transfermarkt van januari in 2008 vertrok hij op huurbasis naar SC Cambuur.

SC Cambuur

Colak maakte op 1 februari 2008 direct zijn debuut voor SC Cambuur in de thuiswedstrijd tegen FC Zwolle die in 1-1 eindigde. Hij speelde de gehele wedstrijd. In totaal speelde hij elf duels voor de Friezen, die hem graag nog een seizoen wilden huren. Colak scoorde eenmaal voor de ploeg uit Leeuwarden.

Go Ahead Eagles

Op 27 juni 2008 bereikte de Go Ahead Eagles overeenstemming met FC Twente om Colak voor een jaar te huren, waardoor hij terugkeert naar zijn geboorteplaats. In het eerste competitieduel tegen VVV-Venlo, dat met 5-0 verloren werd, mocht hij invallen. Het duel daarna, dat met 1-1 gelijk gespeeld werd tegen Fortuna Sittard, kreeg hij een basisplaats en was direct belangrijk met een assist. Hierna brak hij zijn kuitbeen op de training, waardoor hij enkele weken vanaf de kant moest toekijken.Op 23 november maakte hij zijn rentree en kreeg direct weer een basisplaats in het duel tegen FC Den Bosch dat in 0-0 eindigde. In totaal kwam hij nog tot 23 duels waarin hij zes maal doel trof.

Op 24 april 2009 werd bekend dat Colak ook in seizoen 2009/10 aan Go Ahead verhuurd wordt.Een paar maand later werd de huurtermijn al overgezet in een definitieve overgang. Colak tekende voor drie jaar bij de Deventernaren.In de eerste seizoenshelft van 2009/10 scoorde Colak tien competitiedoelpunten in 21 wedstrijden. Ook scoorde hij in de KNVB beker onder andere tegen Heracles Almelo. Zijn goede prestaties bleven niet onopgemerkt. Galatasaray toonde in de winterstop van seizoen 2009/2010 interesse in de aanvaller, maar tot een overgang leidde deze interesse nooit.

Kasımpasa SK

In de zomer van 2010 tekende Colak uiteindelijk toch bij een Turkse club. Voor drie jaar verbindt hij zich aan Kasımpasa SK.