De voetbalcarriëre van Vladimir Stojković

Vladimir Stojković

Vladimir Stojković

Vladimir Stojković (Servisch: Владимир Стојковић) (Loznica, 28 juli 1983) is een doelman uit Servië . Hij speelt als keeper en hij is op dit moment actief bij Partizan Belgrado. Tevens is hij de 1ste doelman van het nationale elftal van Servië.

Servië

Nadat Stojković speelde in de jeugd van FK Loznica, daarna begon hij zijn carrière in 2000 bij de Servische topclub Rode Ster Belgrado. De 1ste jaren speelde de keeper alleen mee bij het beloften elftal van deze club. Om hem aan spelen toe te laten komen op het hoogste niveau, besloot Rode Ster in 2003 Stojković tot verhuur aan FK Zemun, op dat moment ook uitkomende in de Servische hoogste divisie. In zijn 2de jaar bij FK Zemun had Stojković zoveel indruk gemaakt dat Rode Ster hem voorafgaande het seizoen 2005/06 terughaalde naar Belgrado. Tijdens dat seizoen won Stojković als 1ste keeper van Rode Ster zowel de landstitel alsmede de beker van Servië.

Frankrijk en Nederland

Slechts 1 seizoen speelde de keeper bij Rode Ster, in de zomer van 2006 maakte hij de overstap naar de Franse Ligue . FC Nantes nam de, ondertussen nieuwe, Servisch international voor 2,5 miljoen euro over. Aanvankelijk was hij 1ste keeper, maar Stojković had echter moeite het niveau van de Ligue 1 te halen en werd steeds minder in de basis. Om meer aan spelen te kunnen toekomen, wilde de Serviër vertrekken. Clubs als Vitesse en Hertha BSC hadden intresse in de doelman. Hertha haakte af en hij leek financieel niet haalbaar voor Vitesse. Nadat Vitesse een andere Servische doelman (Vladimir Disljenković) afteste, kwam Stojković weer in beeld. Nantes en Vitesse bereikte een akkoord over de huur voor een ½ jaar en in de winterstop van seizoen 2006/07 maakte de doelman de tijdelijke overstap naar de Eredivisie.

Portugal en Spanje

Nadat Vitesse bekend had gemaakt niet met de Servische doelman verder te willen en hij niet terug wilde naar FC Nantes, ging Stojković op zoek naar een nieuwe club. In juli 2007 werd bekend gemaakt dat Stojković, voor een bedrag van 2 miljoen euro, definitief verhuisde van Nantes naar Sporting Portugal, waar hij een 4jarig contract rtekende. Ook bij deze Portugese club bleef Stojković voorlopig niet voor een erg lange periode. De trainer gaf na verloop van tijd zijn voorkeur aan de eigen opgeleide jeugdige keeper Rui Patrício. Stojković moest op de bank te zitten en werd, voor 3de keer in zijn loopbaan verhuurd. Ditmaal werd de keeper verhuurd aan Getafe CF, sinds 1 januari 2009 speelt hij zijn wedstrijden in de Primera División. In 2010 werd Stojkovic verhuurd aan Wigan Athletic.

Terugkeer naar Belgrado De Servische doelman maakte in 2010 zijn rentree in de Servische competitie. Hij keerde echter niet terug naar Rode Ster Belgrado, maar tekende bij aartsrivaal Partizan Belgrado. Deze overgang werd hem niet in dank afgenomen. Voorafgaand aan de interland Italië tegen Servië voor kwalificatie voor het EK van 2012, werd Stojkovic in de spelersbus aangevallen door hooligans van Rode Ster, reden was omdat hij nu voor rivaal Partizan Belgrado speelt. Na een bezoek aan het ziekenhuis van Genua bleek het voor hem teveel om deel uit te maken van de selectie.

Nationaal elftal

Stojković speelde reeds in de zomer van 2006 als 1ste keeper en aanvoerder van Servië en Montenegro onder 21 op het EK onder 21 jaar in 2006. Hij speelde daar alle wedstrijden en reikte met zijn team tot de halve finales. Op het WK van 2006 was Stojković 3de doelman van Servië en Montenegro.