De voetbalcarriëre van Lucian Sânmărtean

Lucian Sânmărtean

Lucian Sânmărtean

Lucian Iulian Sânmărtean (Bistriţa, 13 maart 1980) is een speler uit Roemenië hij speelt sinds 2010 bij FC Vaslui uit Roemenië. Hij voetbalde eerder voor eredivisie club FC Utrecht, waar zijn contract niet werd verlengd door een vervelende blessure, 31 augustus 2008 werd het contract beëindigd .

Loopbaan

Sânmărtean werd groot in Roemenië toen de dictator Nicolae Ceauşescu aan de macht was. Bij gebrek aan televisie of computer haalde hij zijn plezier, net zoals zijn broer, vooral uit het voetbal. Vanaf zijn 6de, na een regionaal toernooi, gold de middenvelder als en groot talet. Het duurde echter tot zijn 18de voordat hij ging voetballen voor een profclub: in 1998 ging hij voetballen voor Gloria Bistrita, een club uit zijn geboorteplaats. Ondanks het feit dat het in Roemenië gebruikelijk is om op hogere leeftijd naar een profclub te gaan, heeft Sânmărtean er over nagedacht om op zijn 16de zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Hij ging toch door. Na 5seizoenen, waar hij een vaste waarde was voor het team, ging hij voetballen voor Panathinaikos Griekenland. Hier speelde de Roemeen zijn 1ste wedstrijd in de Champions League, de met 5-0 verloren wedstrijd tegen Manchester United. Hij zou hier tot begin 2007 blijven. De laatste 2 seizoenen kwam hij niet meer aan spelen toe.. Ondanks vele verzoeken van zowel fans als medespelers weigerde de trainer, Alberto Malesani uit Italië , hem in het team op te stellen. Ook bij de groepstrainingen was hij niet meer welkom. Het enige wat restte waren looptrainingen. Daarnaast was zijn manager vertrokken nadat hij zijn geld voor de transfer had geïnd. Op advies van clubgenoot Nordin Wooter nam hij zaakwaarnemer Hakim Slimani in de arm. Hij probeerde een transfer voor hem te regelen, maar de club zat dwars. Hij maakt er een zaak van bij de FIFA om zijn contract te ontbinden.

Meteen was er interesse voor de middenvelder. Zowel FC Utrecht als AZ Alkmaar dongen naar de gunst van de 4 voudig international. Hij wilde misschien ook terug gaan naar zijn geboorteland Roemenië. Hij koos echter voor een buitenlands carrière. De aanvaller zou stage lopen bij beide clubs, maar nadat de 1ste , bij de Utrecht, was afgerond wilde men hem meteen een contract aanbieden. Oorspronkelijk zou hij eerst stage lopen bij AZ, maar omdat Sânmărtean na zijn aankomst op Schiphol Marcel Brands, directeur voetbalzaken van de Alkmaarse club, niet meteen kon bereiken, regelde zaakwaarnemer Slimani een proef wedstrijd bij de Utrechters, nog dezelfde avond. Omdat hij transfervrij was hoefden de dom stedelingen geen transferkosten te betalen. Echter, omdat hij volgens de FIFA-reglementen een speler van buiten de EU was, werd de club wel verplicht hem het minimale jaarsalaris van 385.000 euro te betalen. Roemenië was weliswaar op 1 januari toegetreden tot de Europese Unie, maar voor wereldbond FIFA was dat pas het jaar erop.

Blessures

Ook moeilijk was de werkvergunning, dat een lange tijd duurde voordat het rond was. Hoewel Sânmărtean al medio februari een contract tekende, zou het tot 1 maart duren voordat hij voor het eerst mocht voetballen. De eerste wedstrijd toevallig ook nog tegen AZ Alkmaar, de club die ook interesse in hem had zou hij echter ook moeten missen, Omdat hij nog last had van een blessure opgelopen bij een training, waarbij de Roemeen door zijn enkel ging. Tevens zat hij nog met een conditionele achterstand, aangezien hij in Griekenland al lange tijd geen wedstrijden meer had gevoetbald. Nadat hij ook de daaropvolgende wedstrijd tegen Roda JC (0-0 gelijkspel) had moeten missen, leek Sânmărtean voor de wedstrijden daarna wel helemaal fit. Echter, tijdens een wedstrijd met Jong FC Utrecht tegen Jong SC Heerenveen (ook een 0-0 eindstand) kreeg hij een diepe wond in zijn voet, waardoor hij nog langer aan de kant zou moeten blijven. Foeke Booy, de trainer van FC Utrecht die speciaal voor hem naar Friesland was afgereisd, sprak: "Heel jammer. Het was mooi geweest als hij hier een uur had kunnen spelen." Daags na de wedstrijd bleek echter dat de blessure niet ernstig was, en kon hij de groepstraining hervatten.

Debuut bij FC Utrecht

Sânmărtean maakte op vrijdag 23 maart 2007 zijn langverwachte debuut voor de hoofdmacht van de Utrechters, in de memorialwedstrijd ter ere van de overleden verdediger David di Tommaso. De middenvelder speelde een redelijke goede wedstrijd, maar werd halverwege de 2de helft gewisseld voor van de Belg Tom Caluwé. Zijn eredivisiedebuut maakte hij pas 2 weken later, op 8 april in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Willem II (3-0). Maar ook hier had hij niet veel geluk. Hij viel in de rust uit met wat aanvankelijk werd gedacht een spierverrekking te zijn. Een echo in het ziekenhuis wees echter erger uit. Het bleek om een spierscheuring te gaan, waardoor de Roemeen opnieuw een paar weken niet kon voetballen.

Zijn blessuregevoeligheid bleek nogmaals toen hij in een wedstrijd met Jong FC Utrecht tegen Jong Feyenoord op 14 mei na 36 minuten naar de kant moest met klachten aan zijn lies.

Seizoen 2007/2008

Bij het begin van het seizoen 2007-2008 was Sânmărtean volkomen blessurevrij, en hij deed mee in de laatste oefenwedstrijden tegen Skoda Xanthi en RCD Espanyol, waarin hij een goede indruk achterliet met zijn technische en snelle spel. Ook in de Eredivisie speelde hij zeer goed, waarna er geruchten waren over een vertrek. In het AD ontkende technisch directeur Piet Buter alles, en meldde dat de club Sânmărtean graag langer aan zich zou willen binden.

Eind oktober kreeg de Roemeen last van zijn buikspieren. Hij wilde echter per se meedoen in de beladen thuiswedstrijd tegen Ajax. Na 29 minuten werd hij gewisseld omdat het niet meer ging, en uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat de middenvelder enkele weken moest revalideren. Het verdere verlop van het seizoen heeft Sânmărtean gerevalideerd bij de KNVB in Zeist aan onder andere een blessure aan de schaamstreek.

Seizoen 2008/2009

Op 30 juni 2008 werd bekend, dat ondanks zijn blessure, het contract van de speler met een jaar werd verlengd door FC Utrecht; er bestaat een eenzijdige optie voor de club om deze met nog een 2de jaar te verlengen. Een maand later, in de eerste competitiewedstrijd tegen PSV (1-5) maakte hij zijn rentree, maar na 27 minuten verdween hij van het veld vanwege een kuitblessure. De dag erna leverde Sânmărtean zijn contract in, omdat hij er niet in slaagde om volledig fit te worden en constant te presteren in het team.

Persoonlijk

Sânmărtean heeft een verhouding met de hardloopster Maria Rus uit Roemenië , die onder andere actief was op de Olympische Spelen van 2004 in Griekenland, waar hij haar heeft leren kennen. Ze is met hem mee naar Nederland verhuisd. Daarnaast heeft hij ook een broer die voetbalt, ook bij FC Vaslui uit Roemenië speelt.