De voetbalcarriëre van Robert de Pinho de Souza

Robert de Pinho de Souza

Robert de Pinho de Souza

Robert De Pinho de Souza (Salvador, 27 februari 1981, Brazilië) is een speler die bij CF Monterrey onder contract staat. Hij voetbalt in de aanval. Zijn voetbalnaam is Robert.

Carrière

Robert heeft op jonge leeftijd al voor vele clubs gevoetbald. Voordat hij naar Europa gaat, voetbalt hij voor Coritiba en Botafogo-SP. Hij gaat dan op avontuur bij het Zwitserse Servette FC, waar hij het een ½ jaar voetbalt. In de winter van 2002 gaat Robert terug naar Brazilië om te voetballen voor AD São Caetano. 1 jaar later gaat Robert voetballen in Europa, dit keer voor Spartak Moskou. Daarvoetbalt Robert 8 wedstrijden, maar wordt in de tussentijd ook verhuurd aan het Japanse Kawasaki Frontale. In de zomer van 2003 gaat Robert naar Atlas Guadalajara uit Mexico. Daar voetbalt hij twee seizoenen, genoeg om een transfer te verdienen naar PSV. Voor de derde keer gaat Robert naar Europa.

Eind januari 2005 komen de geruchten dat PSV intresse heeft in Robert. Zijn toenmalige club, Atlas, bevestigt de transfer hoewel zij niet graag Robert zagen gaan. De transfer kon niet tegengehouden worden, omdat hij een clausule in zijn contract had staan waarbij Robert bij een Europese aanbieding weg mocht. Op 28 januari komt Robert naar Eindhoven om een 3 ½ jarig-contract te tekenen (met een optie voor nog 1 seizoen). Omdat Robert’s werkvergunning nog niet binnen was, moest hij nog een paar dagen wachten op zijn 1ste wedstrijd. Als hij dan speelgerechtigd is, komt er nog een probleem bij: hij heeft met te kleine schoenen getraind en heeft een teenblessure opgelopen. Zijn 1ste wedstrijd komt dan uiteindelijk op 3 maart in de bekerwedstrijd tegen TOP Oss. Daarin maakt Robert 3 doelpunten, waaronder 1 penalty. Een andere penalty zou hem meteen tot held in Eindhoven bombarderen: in de kwartfinale van de UEFA Champions League tegen Olympique Lyonnais benut Robert de winnende penalty. Eind 2005, tijdens het naderen van de "korte" winterstop laat PSV blijken dat ze open staan voor een vertrek van Robert. Verschillende clubs hebben intressen en willen hem alleen huren. PSV wel hem verkopen maar als Betis Sevilla zich meldt gaan ze toch akkoord met verhuur en huurt hem van PSV voor anderhalf jaar. Hiermee zou rond de €500.000 gemoeid zijn. Een terugkeer op de Nederlandse velden zou niet lang duren voor Robert aangezien Betis Sevilla de tegenstander was van AZ in de UEFA Cup. Op 4 april 2007 heeft Betis Sevilla de aanvaller definitief overgenomen van PSV voor 3,5 miljoen euro. Later vertrekt Robert transfer vrij naar CF Monterrey (voetbalclub) waar hij een ½ seizoen speelte voordat hij keerde terug naar brazilië en voetbalde daar een goed seizoen bij Palmeiras (voetbalclub). Anno 2010 speelt hij bij Ameríca (voetbalclub) in Mexico.

Transferperikelen

In april 2005 komt een bericht in de Sportweek waarin staat dat Robert net zoals Jefferson Farfán eigendom is van Chelsea, en ook met hun geld is gekocht. Dit verhaal wordt ontkend door trainer Guus Hiddink. Volgens eerdere berichten zou Robert ongeveer vijf miljoen dollar hebben gekost, toen ongeveer 3,5 miljoen euro.

De naam van Robert wordt in augustus 2005 genoemd als ruilobject bij de transfer van Arouna Koné. Als Koné naar PSV zou gaan, moest Roda JC een vervangende spits hebben en zag Robert als een goede kandidaat. PSV weigerde echter een verkoop dan wel verhuur van Robert. Arouna Koné zou daarna overigens wel op huurbasis naar PSV komen, waarna hij definitief werd overgenomen door PSV.

De transfer van Robert naar Betis Sevilla, na zijn verhuurperiode, is nooit afgerond. Betis claimt dat het Robert voor 1 ½ seizoen gehuurd heeft in plaats van voor een ½ jaar. PSV heeft deze zaak aangekaart bij de FIFA en eind 2007 is hier nog geen uitspraak over gedaan.

2011 De vicevoorzitter van Betis heeft tijdens een persconferentie op vragen van de media laten weten dat de club vooralsnog niet zal overgaan tot het voldoen van de schuld aan PSV. De club bevindt zich in grote financiële problemen en richt zich volgens de vicevoorzitter eerst op het herstel van de club. Volgens de vicevoorzitter kan de FIFA besluiten Betis daarom uit te sluiten van internationale wedstrijden. Hij gaf daarbij aan als die sanctie er inderdaad komt, Betis pas zal betalen in het geval de club zich weer weet te plaatsen voor Europees voetbal.