De voetbalcarriëre van Reza Ghoochannejhad

Reza Ghoochannejhad

Reza Ghoochannejhad

Reza Ghoochannejhad geboren in Mashhad, op 20 september 1987 is een Nederlands vergeten speler van Iraanse komaf die voebalt voor Charlton Athletic. Ghoochannejhad is een aanvallende speler, die in de punt en op de flank uit de voeten kan.

In 1995 kwam hij in Nederland en speelde bij LAC Frisia 1883 en Cambuur Leeuwarden voor hij in de jeugdopleiding van Heerenveen kwam.

In april 2006 maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal door in de thuiswedstrijd van sc Heerenveen tegen AZ in te vallen voor Fernando Derveld. Ghoochannejhad werd tijdens de winterstop van seizoen 2006/07 verhuurd aan Go Ahead Eagles. Tijdens een oefenduel aan het einde van het seizoen liep hij daar een zware blessure op. De revalidatie volgde bij de Friese club. De voetbaljaargang erop speelde hij opnieuw bij sc Heerenveen, maar kwam niet voor het eerste elftal in actie. Ditzelfde gold voor de eerste helft van het seizoen 2008/09, maar na de winter werd de aanvaller opnieuw aan een Jupiler League club verhuurd. Dit keer speelde Ghoochannejhad bij FC Emmen.

In de zomer van 2009 leverde Ghoochannejhad zijn contract bij sc Heerenveen in om zich op zijn studie te gaan richten. Daarnaast sloot hij zich als amateur aan bij Go Ahead Eagles, zijn tweede dienstverband bij de Deventer club. Hoewel Go Ahead Ghoochannejhad in de winterstop van seizoen 2009/10 wilde contracteren, koos hij ervoor per direct naar SC Cambuur te vertrekken, waar hij een contract tekende voor 2,5 jaar.In zijn eerste wedstrijd voor Cambuur, op 22 januari 2010 tegen BV Veendam, scoorde hij na negen seconden zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe ploeg.

In het eerste half jaar bij SC Cambuur kwam hij niet altijd goed uit de verf. Mede doordat hij vaak als vleugelspeler werd gebruikt, door het sterke spel van Mark de Vries in de spits. Daarnaast speelde hij vooral als invaller. Uiteindelijk speelde hij in dit seizoen 13 wedstrijden en scoorde 2 doelpunten tegen BV Veendam en tegen FC Oss.

In het seizoen 2010/11 is Ghoochannejhad definitief doorgebroken bij Cambuur. Het hoogtepunt van dat seizoen is zijn eerste hattrick voor Cambuur (en in zijn gehele carrière) tegen FC Emmen op 14 februari 2011.

Op 17 juni 2011 maakte hij een transfer van SC Cambuur naar Sint-Truidense VV. Hij tekende er een contract voor drie jaar en wist zich te ontpoppen tot sterkhouder van de club uit Limburg.

Op de laatste dag van de zomertransferperiode van het seizoen 2012/13 bereikte Reza een akkoord met de Belgische topclub Standard Luik. Hij zou uiteindelijk op 1 januari 2013 een speler van de Luikse club zijn. Bij de club uit Luik wist hij zich nooit te profileren als absolute sterkhouder. Op 30 januari 2014 tekende Ghoochannejhad een contract bij de Engelse tweedeklasser Charlton Athletic.

Interlandcarriere

In oktober 2012 maakte Ghoochannejhad zijn debuut voor de Iraanse nationale voetbalploeg in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zuid-Korea (1-0-overwinning). Zijn eerste twee doelpunten voor Iran maakte hij een half jaar later tegen Libanon (5-0-overwinning).

In de uitwedstrijd tegen het Zuid-Koreaans voetbalelftal in juni 2013 maakte Ghoochannejhad het enige doelpunt van de wedstrijd. Mede door deze overwinning werd Iran na deze wedstrijd groepswinnaar in poule A voor de WK-kwalificatie van Azië en daarmee verzekerd van deelname voor het wereldkampioenschap voetbal 2014.