De voetbalcarriëre van Glen Salmon

Glen Salmon

Glen Salmon

Glen Salmon (geboren Salisbury, 24 december 1977) is een vergeten profvoetballer uit Zuid-Afrika die onder contract staat bij Supersport United. Eerder voetbalde Salmon voor FC Groningen, NAC Breda en PAOK Saloniki. Hij voetbalde voor het Zuid-Afrikaans voetbalelftal.

Supersport United

In 1997 maakte Salmon op 19e jarige leeftijd in de competitiewedstrijd tegen Vaal Professionals zijn profdebuut voor Supersport United FC. Hij maakte direct een doelpunt, maar zijn echte doorbraak volgde pas in het jaar erop. Salmon scoorde in het seizoen 1998/99 12 competitiedoelpunten en hielp Supersport United in mei 1999 met een doelpunt aan de winst in de bekerfinale tegen de favoriet Kaizer Chiefs.

De oud-international Theo de Jong was als scout actief in Zuid-Afrika en beval Salmon aan bij Ronald Spelbos, destijds de hoofdtrainer van NAC Breda. Op 21-jarige leeftijd ging Salmon naar Europa om te spelen bij de NAC.

NAC Breda

De Nederlandse club NAC Breda werd in 1998 de 1ste club voor Salmon in Europa. Hoewel Salmon enorm moest wennen aan het Nederlandse voetbal, werd de spits onmiddellijk basisspeler. In het seizoen 1999/2000 speelde Salmon 26 wedstrijden en maakte16 doelpunten. NAC Breda voetbalde destijds in de 1ste Divisie, maar mede dankzij de vele doelpunten van Salmon werd NAC kampioen en promoveerde het naar de Eredivisie.

In de seizoenen 2000/01 en 2001/02 maakte Salmon 12 doelpunten in 56 wedstrijden. De Zuid-Afrikaan ging in 2002 naar FC Groningen.

FC Groningen

Salmon ging in 2002 naar FC Groningen, als aankoop van coach Dwight Lodeweges. Die werd echter al snel ontslagen en vervangen door Ron Jans. Bij het aantreden van Jans voetbalde FC Groningen in de eredivisie, maar bungelt voornamelijk onderaan de ranglijst. Onder de nieuwe trainer weet FC Groningen geleidelijk de weg naar boven te vinden en groeit de club uit tot een subtopper in de Eredivisie. Salmon kwam in totaal 118 keer in actie voor de Groningers en scoorde 25 goals.

Salmon begon het seizoen 2006/2007 bij FC Groningen en viel meestal in, mede door concurrentie van andere voorhoedespelers die er toen voetbalden, zoals Luis Suárez, Jack Tuyp en Erik Nevland. In het tussenseizoen wordt bekend gemaakt dat Salmon op huurbasis uit zou komen voor NAC Breda, deze club huurde hem zes maanden.

In zijn 2de periode bij NAC bleek Salmon een goed scoringsvermogen te hebben: hij maakte maar liefst 8 doelpunten in 10 competitiewedstrijden. Trainer Louis van Gaal wilde Salmon in 2007 naar AZ Alkmaar halen, maar dan moest die club eerst Danny Koevermans verkopen. Dat lukte niet zo snel en vervolgens tekende Salmon een 2jarig contract bij PAOK Saloniki uit Griekenland.

PAOK Saloniki In de zomer van 2007 tekende Salmon een contract voor 2 jaar bij PAOK Saloniki, dat in Griekenland een grote club is met een harde en fanatieke aanhang. Salmon speelde 34 wedstrijden, waarin hij 5 doelpunten wist te maken. Echter had de club veel financiële problemen, waardoor salarissen vaak te laat of niet betaald werden. Ondanks een contract voor nog 1 seizoen, ging Salmon in 2008 weg uit Thessaloniki.

Na 9 jaar in het buitenland te hebben gevoetbald, besloot Salmon in 2008 terug te keren naar Zuid-Afrika, om weer te voetballen bij Supersport United. Hij tekende er een 3jarig contract.

Supersport United

Glen Salmon ging in het seizoen 2008/09 naar Supersport United, destijds de regerend kampioen van de Premier Soccer League. Tijdens zijn 1ste seizoen van zijn 3jarig contract, had Salmon een belangrijk aandeel in het geprolongeerde kampioenschap, ook al maakte hij 1 doelpunt. Tijdens het seizoen 2009/10 maakt Salmon een stuk meer doelpunten, gezien hij statistisch net zo goed presteert als zijn periode in Groningen: in 21 competitiewedstrijden scoorde hij 6 goals. Tevens wordt hij met Supersport United voor de 2de keer landskampioen van Zuid-Afrika.

Interlands bij Zuid-Afrika

Hoewel Glen Salmon geboren is in Rhodesië, voetbalt hij voor Zuid-Afrika, het land waar hij opgegroeid is. Salmon speelde 3 keer voor Bafana Bafana. Op 2 februari 2000 maakte de aanvaller tegen Algerije (1-1 gelijkspel) zijn debuut voor Zuid-Afrika. Meer dan 2 jaar moest hij wachten op een nieuwe kans, want op 17 april 2002 voetbalde Salmon 60minuten mee tegen Ecuador (0-0 gelijk). Salmon voetbalde voor het laatst met Zuid-Afrika in augustus 2006 tijdens een oefenduel met Namibië (0-0 gelijkspel). Hij scoorde in 3 interlands geen goals.