De voetbalcarriëre van Erik Nevland

Erik Nevland

Erik Nevland

Erik Nevland (Stavanger, 10 november 1977) is een vergeten voetballer uit Noorwegen. Hij begon zijn carrière bij Viking FK waar hij zo opviel dat hij 2 jaar later door Manchester United FC werd over genomen.

Nevland bij FC Groningen

In 2 seizoenen kwam hij slechts 1 keer in actie mede door blessures en concurrentie van andere grote spitsen die er toen speelde. Hij kwam op huurbasis uit voor IFK Göteborg waar hij 4 wedstrijden speelde. Daarna ging hij nog voor 1 seizoen terug naar Manchester United maar daar voetbalde hij alleen nog maar bij het 2de elftal.

Hij ging weer terug naar zijn oude club Viking FK waar hij geen blessures kende en weer regelmatig doelpunten maakt: in 5 jaar maakte hij 56 doelpunten. Door zijn trefzekerheid en zijn goede vorm verdiende hij een transfer naar FC Groningen.

Erik Nevland was één van de smaakmakers van het seizoen 2004/2005. Hij maakte maar liefst 16 doelpunten in 20 wedstrijden. Hiermee was hij niet de absolute topscorer - dat was Dirk Kuijt - maar procentueel gezien de speler met het beste doelpunt-gemiddelde. Hij eindigde op de 5de plaats in de topscorerslijst van het seizoen met 16 goals.

In het 2de seizoen voor FC Groningen bleek het scorend vermogen van de spits uit Noorwegen echter niet structureel; tot halverwege het seizoen 2005/2006 maakte Nevland in 8 wedstrijden 1 doelpunt. Na een wedstrijd tegen Roda JC leek hij de oude vorm echter weer te pakken te krijgen. Door zijn spel bij Groningen werd hij na jaren ook weer geselecteerd voor het nationale elftal van Noorwegen. Zijn populariteit in Groningen leverde hem in 2007 de eretitel Groninger van het jaar op, georganiseerd door RTV Noord.

Erik Nevland zal voor altijd in de boeken blijven staan als de 1ste doelpuntenmaker in een officiële wedstrijd van FC Groningen in het nieuwe stadion Euroborg. Erik Nevland was het boegbeeld van FC Groningen, door zijn enorme strijd en vechtlust werd hij publiekslieveling van de club uit het noorden.

Erik Nevland is op 28 januari 2008 voor een bedrag voor 2,5 miljoen euro verkocht aan de Britse Premier League club Fulham FC. Aangezien Fulham niet degradeerde ontvangt FC Groningen nog eens 500.000 euro van Fulham.

Voormalig Fulham FC-coach Roy Hodgson had Erik Nevland graag bij Fulham FC gehouden. maar Erik Nevland koos ervoor om terug te keren naar Noorwegen waar hij sinds 1 juli 2010 bij Viking FK speeld.