De voetbalcarriëre van Ben Sahar

Ben Sahar

Ben Sahar

Ben Sahar (Holon, 10 augustus 1989) is een speler uit Israël die voetbalt bij Espanyol. In 2011 werd hij verhuurd aan de club AJ Auxerre uit Frankrijk. Eerder voetbalde Sahar onder meer voor Chelsea FC en De Graafschap. Hij was één van de grootste talenten uit Israël. Hij bezit hij ook de Poolse nationaliteit.

Clubcarrière

Jeugd

Ben Sahar begon te voetballen in een Israëlisch dorp waar hij opgroeide ,daarna voetbalde hij voor VRC Modi'in. Daarna ging hij naar Sportop Football Academy, voordat hij in de jeugd van Hapoel Tel Aviv ging speler. Ben Sahar wordt beschouwd als één van de grootste talenten van Israël. Als Ben Sahar zestien jaar oud is, wordt hij al voor 400.000 euro aangetrokken door de Engelse topclub Chelsea FC, waar hij in het seizoen 2006/07 gaat voetballen.

Chelsea FC

Bij Chelsea is de jongen aanvallen niet goed genoeg voor het basiselftal. Op 6 januari 2007 maakt Ben Sahar zijn debuut voor The Blues, wanneer hij invalt voor Salomon Kalou in de bekerwedstrijd tegen Macclesfield Town FC. Hij staat dat seizoen regelmatig in het basiselftal van het 2de elftal van Chelsea, en komt uiteindelijk in totaal tot drie wedstrijden in de hoofdmacht.

Omdat Ben Sahar in het seizoen 2007/2008 weinig in het 1ste elftal zal gaan spelen, werd in overleg met Chelsea om de speler te verhuren. Vanaf de zomer van 2007 zal Sahar spelen voor Queens Park Rangers FC. Bij Queens Park Rangers beleefde Ben Sahar een goede voorbereiding, hij scoorde tegen Fulham in de 2-1 overwinning. Geplaagd door blessures wist hij slechts tot 9 officiële wedstrijden te komen. Vanaf 21 januari werd hij door Chelsea verhuurd aan Sheffield Wednesday, waar hij 12 wedstrijden waarvan 4 als invaller zou voetballen en wist 3 keer te scoren. Aan het einde van het seizoen keerde Ben Sahar weer terug naar Chelsea, waar zijn kansen tot een basisplaats, door de aanwezigheid van veel vedetten, nog steeds niet groot genoeg zou zijn. Wederom is Chelsea in gesprek met andere clubs om de speler te verhuren, waaronder de Gelderse eredivisionist N.E.C.. Diverse media meldden op 12 juni 2008 dat Ben Sahar vanaf het seizoen 2008/2009 zou gaan spelen in de Eredivisie. De huurovereenkomst ging op het laatste moment niet door en de voetballer vertrok naar Portsmouth FC, de bekerwinnaar van 2008.

De Graafschap

In december 2008 deed FC Utrecht zjin uiterste beste om Sahar te huren. Op 2 januari 2009 maakte De Graafschap bekend de Israëlische aanvaller voor een ½ jaar te huren van Chelsea. Hij zal meteen aan de Doetinchemse selectie worden toegevoegd en is voor de duur van een half jaar gehaald. Tijdens zijn debuut op 17 januari tegen Willem II, scoorde hij meteen zijn 1ste goal, door de bal op mooie wijze in de kruising te krullen, waarna hij direct werd verkozen tot Man of the Match. In 16 wedstrijden maakte de spits 5 doelpunten. Desondanks de komst van Sahar de degradeerde de Graafschap in dat seizoen. In Nederland toonden Ajax en Feyenoord zich geïnteresseerd om de technische aanvaller van Chelsea te kopen, maar Sahar tekende in Barcelona een contract voor 4 seizoenen bij Espanyol.

Interlandcarrière

Israël -21

Op 7 oktober 2006 maakt Ben Sahar zijn debuut voor Israël onder 21 in de kwalificatiewedstrijd voor het EK 2007 tegen Frankrijk -21. Hij maakte een doelpunt en zorgde er mede voor dat Frankrijk zich niet kwalificeerde. In 2007 speelde de 17-jarige Ben Sahar mee met Israël -21 op het EK voetbal - 21 jaar in Nederland. Na een 1-0 verlies tegen Nederland en België en een 4-0 verlies tegen Portugal, bleef Israël steken in de groepsfase.

Israël

Op 7 februari 2007 maakte de 17-jarige Ben Sahar zijn debuut voor Israël in de oefenwedstrijd tegen Oekraïne. Hiermee werd de Israëliër de jongste speler ooit in het nationale elftal. Tevens werd hij de jongste doelpuntenmaker ooit voor Israël, door op 24 maart 2007 te scoren tegen Estland (4-0). Het record voor jongste debutant ooit werd op 26 februari 2008 verbroken door de zestienjarige Gai Assulin. Tot heden kwam Ben Sahar tot 7 interlands, waar hij 2 doelpunten maakte.