De voetbalcarriëre van Arouna Koné

Arouna Koné

Arouna Koné

Arouna Koné (Anyama, Ivoorkust, 11 november 1983) is een speler die meestal in de aanval voetbalt. Hij staat sinds 2007 onder contract bij Sevilla FC, dat hem verhuurd aan Levante UD in 2011.

Jeugd Koné is geboren in Anyama Ivoorkust, een buitenwijk van Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. Hij groeit op in een gezin met negen broers en vijf zussen. Zoals de meeste kinderen in Afrikaanse landen, leert Koné te voetballen in de straten. Daar ontwikkelt hij een goede techniek. Omdat zijn vader het belangrijker vond dat Arouna ging studeren, mocht hij niet gaan voetballen voor een voetbalclub. Pas toen zijn vader overleed mocht hij na toestemming van zijn moeder gaan voetballen bij een club: Rio Sport d'Ányama. Koné voetbalt van zijn 6 jaar tot zijn 16-jarige jaar in de voetbalschool van Rio Sport d'Ányama. Op 16-jarige leeftijd stopt Koné met school om zich helemaal op voetbal te richten. Dan wordt hij ontdekt wordt door Lierse SK uit België . Hij mag in België een proef wedstrijd spelen bij deze club. In 2002 kiest Koné voor de Belgische competitie om een droom waar te maken, de top halen in het voetbal.

Lierse SK

Op 18-jarige leeftijd komt Koné aan in Lier. Hij was daar gelukkig niet alleen: landgenoot Adolph Tohoua werd ook door Lierse SK overgenomen. Tohoua en Koné trokken veel met elkaar op en woonden ook samen in een huis. Later zou ook Konés jongere broertje Karamoko een tijd. Ook had Koné in zijn beginperiode veel steun aan de Lierses vicevoorzitter Herman Van Den Broeck. Ook al is de heimwee door dit alles redelijk weg te houden, aan de familie werd nog steeds gedacht. Koné kan door zijn salaris geld overmaken aan zijn familie. Qua prestaties gaat het Koné bij Lierse goed af: zijn talenten worden meteen herkend en maakt in zijn 1ste (en enige) seizoen bij Lierse elf doelpunten. Koné is niet meer te houden voor Lierse en gaat voetballen voor Roda JC. Zij kopen hem voor 1 miljoen euro.

Roda JC

Ondanks zijn overgang naar Roda blijft Koné in België wonen (Genk). Dit biedt hem de mogelijkheid om zijn moedertaal, Frans, te spreken. Toch begint hij het Nederlands een beetje onder de knie te krijgen. Bij Roda JC komt Koné terecht in een mengelmoes van nationaliteiten. Toch vergt de verhuizing weinig aanpassing en al snel erkent Nederland de kwaliteiten van Koné. Hij slalomt zich door verdedigingen van Eredivisie-clubs en weet net zoals in zijn Lierse-jaar 11 keer te scoren.. Interesse van grote clubs volgt snel: Schalke '04 neemt een 1ste optie op Koné als package-deal met de verhuur van Marco van Hoogdalem aan Roda JC.

Er is veel belangstelling voor Koné , maar begint het seizoen 2004/2005 'gewoon' bij Roda JC. Dan komt eind augustus 2004 opeens de interesse van Ajax. Trainer Ronald Koeman zou Koné al bekeken hebben en zouden hem snel willen vastleggen voor de transferdeadline (1 september). Op dat moment hield Ajax al rekening met een eventueel vertrek van Zlatan Ibrahimović. Op 31 augustus gaat Ibrahimović inderdaad naar Juventus en Ajax wil snel met Roda JC onderhandelen. Beide clubs raken het eens over de vraagprijs (10 miljoen euro) en Koné moet alleen nog de medische keuring ondergaan. Op dat moment zit Koné in Ivoorkust voor een interland, en moest dus razendsnel terug naar Nederland. Bij het nieuws kwam een nieuwe droom voor Koné uit: een topclub. Maar bij de keuring gaat het mis: de clubarts ontdekt hartproblemen en adviseert Ajax om de transfer af te blazen. Ajax durft het inderdaad niet aan en Koné blijft bij Roda JC, een illusie armer.

2 weken lang ondergaat Koné enkele medische testen in een ziekenhuis in Maastricht en Eindhoven. Daar constateren de doktoren dat er niets mis is met het hart van Koné, enkel dat hij een 'te groot hart' heeft (ook wel een sporthart). Ajax laat aan de andere kant weten dat zij nooit meer een poging zullen wagen om Koné aan te trekken, omdat het risico te groot is. Ook Koné laat zich uit in de media door te zeggen dat het boek-Ajax gesloten is voor hem.

Het is december 2004 als Koné nog steeds voor Roda JC speelt, en zich een andere topclub meldt: PSV. Het schijnt dat Koné door Roda JC aangeboden zou zijn bij PSV voor verhuur van een half jaar. Hiermee zou Koné zich in de kijker kunnen spelen en zou hij meer opbrengen bij een eventuele verkoop. Maar Roda JC-supporters zijn woedend en eisen uitleg. Enkele dagen later wordt het aanbod weer ingetrokken. Toch blijft Roda JC open voor verhuur, getuige de interesse van Borussia Mönchengladbach. Ondertussen blijft Koné rustig door voetballen en hij groeit uit tot een publiekslieveling in Kerkrade. Met zijn techniek en passeerbeweging is hij moeilijk af te stoppen.

PSV

In augustus 2005, in voorbereiding van het nieuwe seizoen meldt PSV zich weer voor Koné. Ondanks dat hij niet mee mag doen in de Champions League van dat seizoen, zet PSV toch door bij Roda JC en weet hem binnen te halen. Voor 1 jaar wordt hij verhuurd en daarbij moet PSV een huursom betalen (ongeveer 1 miljoen euro). Weer kijken Roda JC-fans verontwaardigd naar bestuurslid Nol Hendriks, maar hij verklaart dat Roda JC een waterdichte overeenkomst heeft gesloten en dat Koné zo goed als zeker voor langer dan één seizoen bij PSV blijft. Na een moeizaam beginnetje bij PSV explodeert hij in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen door alle drie de doelpunten te maken. Ook bij PSV is Koné nu al in de harten gesloten. Na de winterstop zal hij ook zijn kwaliteiten kunnen laten zien in de Champions League. Omdat PSV met 2-0 won van Fenerbahçe is het als 2e geplaatst achter AC Milan. Na de winterstop is Koné wel speelgerechtigd voor de Champions League wat tevens de 1e keer in zijn loopbaan zal zijn.

Tijdens de aanloop op het seizoen 2007-2008 werd Koné getroffen door malaria waardoor hij een deel van de voorbereiding moest missen.

Sevilla FC

Op 30 augustus 2007 werd bekend gemaakt dat Koné voor 5 jaar heeft getekend bij de Spaanse voetbalclub Sevilla FC. Naar verluidt bedraagt de transfersom 12 miljoen euro.

Hannover 96

Bij Sevilla maakte Koné niet genoeg indruk en begin 2010 werd hij voor een half jaar verhuurd aan Hannover 96.

Levante UD

Voor het seizoen 2011-2012 werd Koné verhuurd aan Levante UD. Op 18 september maakte hij zijn eerste doelpunt voor de club uit Valencia in een wedstrijd tegen Real Madrid.

Ivoorkust

Koné is een meervoudig international van het Ivoriaans voetbalelftal. Ook speelde hij vroeger voor verschillende nationale jeugdelftallen. Koné was aanwezig op het WK onder-20 2003 in de Verenigde Arabische Emiraten. In 2006 speelt Koné met het Ivoriaans voetbalelftal het WK in Duitsland. Het Ivoriaans voetbalelftal wordt in de groepsfase uitgeschakeld na verliespartijen tegen het Argentijns voetbalelftal en het Nederlands voetbalelftal, beide met 2-1. Wel wist het Ivoriaans voetbalelftal na een achterstand van 0-2 met 3-2 te winnen van het voetbalelftal van Servië en Montenegro.

Buiten het voetbal

In Ivoorkust is Koné bezig met het opzetten van een voetbalacademie voor de jeugd. Als de academie af is in december 2005, kunnen er ongeveer 50 kinderen worden geplaatst. Arme jongeren kunnen op deze manier een professionele opleiding krijgen.

Koné is een moslim, en houdt zich stipt aan de regels van zijn geloof. Hij bidt vijf keer per dag en komt op feest- en op vrijdagen (een islamitische gebedsdag) in een boubou, een lang gewaad. Ook doet Koné aan de Ramadan.

Arouna Koné heeft 9 broers en 5 zussen. Hij is de jongere broer van Olympique Marseille-aanvaller Bakari Koné.