De voetbalcarriëre van Kiki Musampa

Kiki Musampa

Kiki Musampa

Kizito \"Kiki\" Musampa (geboeren Kinshasa, 20 juli 1977) is een vergeten voetballer met de Nederlandse nationaliteit. De middenvelder voetbalde het grootste periode van zijn loopbaan in Spanje. Musampa was voor het laatst actief als profvoetballer bij Willem II. Tijdens zijn loopbaan won hij diverse grote prijzen zoals de Champions League, Wereldbeker, Intertoto Cup en de Europese Super Cup.

Nederlands elftal

Met het Nederlands voetbalelftal -20 nam Musampa in 1995 deel aan het WK -20 jaar. Met het Nederlands voetbalelftal - 21 nam Musampa in 1998 en 2000 deel aan het EK -21 jaar. Tot en met het EK 2000 in Slowakije voetbalde Musampa 25 wedstrijden voor Jong Oranje. Eind 2005 ontving hij van bondscoach Marco van Basten ook nog een uitnodiging voor een trainingsstage bij het Nederlands voetbalelftal. Musampa kreeg geen speelminuten.

Congo-Kinshasa

Hoewel Kiki Musampa diverse keren deel uitmaakte van de voorselectie van het Nederlands elftal, voetbalde hij geen wedstrijden. Volgens de Congolese voetbalbond was het daarom nog mogelijk om Kiki Musampa op te kunnen roepen zijn geboorteland. De bondscoach Claude Le Roy hield hem al jaren in de gaten en wilde hem graag in de ploeg. Ook Musampa was enthousiast en gaf gehoor aan dit verzoek. Musampa nam deel aan de trainingsstages van \"The Leopards\", maar de FIFA stond niet toe dat Musampa deel uit zou maken van het voetbalelftal van Congo-Kinshasa. De FIFA-regels schrijven voor dat spelers met een dubbele nationaliteit die voor een bepaald land al één of meer bindende jeugdinterlands gespeeld hebben, alleen voor hun 21ste nog voor een tweede vaderland mogen kiezen. Aangezien Musampa met het Nederlands elftal onder de 21 al actief was geweest op meerdere jeugd-EK\'s, kon hij zijn interlandcarrière voor Congo-Kinshasa niet langer voortzetten.