De voetbalcarriëre van Héctor Moreno

Héctor Moreno

Héctor Moreno

Héctor Alfredo Moreno Herrera (Culiacán, 17 januari 1988) is een voetballer uit Mexico die speelt bij Espanyol. Eerder voetbalde hij voor Pumas UNAM en AZ Alkmaar. El Tractor, wat zijn bijnaam was, voetbalt ook Mexicaanse nationale elftal.

Pumas UNAM

Moreno brak op 18 jarige leeftijd door in het 1ste elftal van Pumas UNAM, Een club die vooral jonge spelers laat voetballen. Hij brak door in het seizoen 2006/2007 en speelde voor een ½ jaar lang in de 1ste selectie. Hij speelde in totaal 44 wedstrijden voor de Auriazules. AZ wil de speler graag overnemen en op 12 december 2007 werd bekend dat Moreno een contract voor 4,5 jaar bij AZ Alkmaar tekende. AZ betaalde alleen de opleidingskosten voor Moreno.

AZ Alkmaar

Bij Az komt Moreno te spelen in de selectie van trainer Louis van Gaal. De trainer had aangekondigd dat de jonge Mexicaan gedurende het seizoen langzaam gebracht zal worden en in het begin vooral zal moeten spelen met het belofte team. Echter kwam hij, wegens blessures en slechte resultaten, na ruim één maand al in de basis te staan van het 1ste elftal. Zijn beginjaar was niet gemakkelijk wegens een rampjaar bij het ambitieuze AZ, dat niet aan de torenhoge verwachtingen kon voldoen en in de competitie eindigde op een elfde plaats.

Het seizoen 2008/2009 loopt voor AZ een stuk beter; het team uit Alkmaar wordt landskampioen. Tijdens een wedstrijd tegen Feyenoord wordt hij getroffen door een blessure namelijk een gebroken middenvoetsbeentje.

RCD Espanyol

Op 22 juni 2011 werd bekend dat Moreno kon gaan spelen Espanyol. Het contract is voor vijf seizoenen, AZ zou rond de 4 miljoen krijgen voor transfer van de Mexicaans international.

Interlands

Mexico –17

Met Mexico onder 17 wist Moreno in 5 interlands twee keer te scoren . Samen met teamgenoten als Carlos Vela, Omar Esparza, Giovanni Dos Santos en Ever Guzmán maakte hij deel uit van een zeer talentvolle lichting. Met deze spelers nam hij deel aan het WK onder de 17 jaar in 2005. Op weg naar de finale versloeg Mexico Uruguay (2-0), Australië (3-0), Costa Rica (3-1) en Nederland (4-0). In de finale, gehouden in Estadio Naciónal van Lima voor 40.000 toeschouwers, won Los Tricolores met 3-0 van Brazilië. Daarna wordt Moreno in eigen land als een grote belofte gezien voor de toekomst in de verdediging.

Mexico

Hij doorliep alle nationale jeugdselecties, speelde Moreno op 19 jarige leeftijd zijn 1ste interland voor het nationale voetbalelftal van Mexico. Zijn goede prestaties in de Eredivisie blijven niet onopgemerkt en bondscoach Javier Aguirre neemt hem mee naar het WK in Zuid-Afrika.