De voetbalcarriëre van Michael Lamey

Michael Lamey

Michael Lamey

Michael Lamey (geboren in Amsterdam, 29 november 1979) is een voetballer uit Nederland maar van Nigeriaanse afkomst die voor Wisla Kraków speelt. De positie van Lamey is rechts in de verdediging, maar hij kan ook linksachter spelen.

Groot talent

Lamey begon met voetballen bij de jeugdopleiding van Ajax. Daar speelde hij tot zijn 20e jaar, totdat hij door Martin Jol naar RKC Waalwijk werd gehaald. Hij tekende een vier jarig contract bij de club uit Waalwijk. In het seizoen 2001/2002 maakte hij zijn officiële debuut in een uitwedstrijd tegen NAC Breda met als uitslag 0-1. Hij voetbalde daarna nog 25 wedstrijden, waarin hij 2 x scoorde. Er was veel lof voor het spel van de rechtsachter, en Lamey trok de aandacht van de grotere clubs. Het was PSV die Lamey in de zomer van 2001 naar Eindhoven haalde.

Maar Lamey werd niet meteen naar PSV gehaald: hij mocht nog een jaar rijpen bij RKC , om in de zomer van 2002 definitief bij de A-selectie van PSV hoorde. Dezelfde handeling paste PSV in 2001 ook toe bij de transfers van Jelle ten Rouwelaar (Emmen) en Arjen Robben ( FC Groningen). Later stonden dit soort transfers ook wel bekend als een ‘Robben-constructie’; vernoemd naar Arjen Robben, hij had het meeste succes bij PSV. In het seizoen erop voetbalde Lamey nog 21 wedstrijden voor RKC.

Verhuur

Lamey tekende een vijf-jarig contract bij PSV en kreeg rugnummer 27. Op dat moment had PSV net een nieuwe hoofdtrainer aangetrokken, Guus Hiddink. Lamey had veel concurrentie voor de rechtsachterpositie: hij kreeg concurrentie van Kasper Bøgelund en André Ooijer. Daardoor kwam Lamey voorlopig niet veel aan spelen toe bij PSV. Eind november leek hij dan eindelijk zijn kans te krijgen, maar kreeg in een wedstrijd van Jong PSV tegen Jong Willem II een directe rode kaart.

Daarvoor kreeg hij een schorsing van drie wedstrijden die ook voor competitiewedstrijden geldt. Later kwam Lamey niet meer in aanmerking voor een basisplaats en werd verhuurd aan AZ. Daar maakte hij het seizoen af, waarbij hij 14 wedstrijden speelde, en 1 keer scoorde. Na de huurperiode bij AZ werd door de clubleiding van PSV besloten om Lamey opnieuw te verhuren. Ditmaal werd hij verhuurd aan FC Utrecht. Daar speelde Lamey 17 wedstrijden.

Voor het seizoen 2004/2005 werd Lamey niet meer verhuurd en mocht in de voorbereiding meedoen met PSV. Nu had Lamey nog 1 concurrentie: Csaba Fehér (gekocht van NAC Breda, hij kon ook op het middenveld uit de voeten). In de voorbereiding leek Lamey dicht bij een basisplaats, maar toen de competitie begon, was het Theo Lucius die de (voorlopige) voorkeur kreeg op de rechtsachter positie. Theo Lucius (en later André Ooijer) behielden hun basisplaats en Lamey speelde slechts af en toe in het elftal.

In januari 2005 ging Lamey op proef bij Southampton uit Engeland. Lamey kreeg twee dagen de tijd om manager Harry Redknapp zijn kwaliteiten te laten zien. Allebei kwamen er niet uit de tijdens de contractbesprekingen.

Terugkeer

Door de transfer van Kasper Bøgelund (naar Borussia Mönchengladbach in Duitsland) had Lamey weer een uitzicht op een basisplaats. In 2005 toonden enkele clubs interesse voor Lamey. De club Hearts uit Schotland of Midlothian had in juli een 3jarig contract voor Lamey, maar toch bleef hij nog bij PSV. Eind augustus toonde AZ weer interesse. Lamey wilde wel overstappen naar AZ, maar PSV weigerde medewerking te verlenen omdat de club op dat moment in een roerige transfercarrousel zat. Wilfred Bouma en Lee Young-pyo vertrokken naar Engeland, terwijl de vervangers nog niet bekend waren. Daarom weigerde PSV hem te laten gaan. AZ besloot niet te wachten en haalde voor hem de verdediger Grétar Steinsson uit IJsland.

Toen na de transferperiode het rustiger werd bij PSV, speelde Theo Lucius als rechtsachter. Maar op 18 september, in een uitwedstrijd tegen FC Groningen, raakte PSV’s enige linksback Michael Ball na 35 minuten geblesseerd. Noodgedwongen moest Lamey als linksachter invallen, omdat Ball voor lange tijd buitenspel stond, mocht hij linksachter blijven staan. Lamey hervond zijn oude vorm en speelde mee in de topwedstrijden tegen o.a Feyenoord, Ajax en AC Milan.

Duitsland

In de zomer van 2007 gaat hij voetballen voor MSV Duisburg, waar hij in zijn eerste seizoen meteen 24 wedstrijden zou spelen. Na de degradatie van MSV uit de Bundesliga, stapt hij in 2008 over naar Arminia Bielefeld waarmee hij op 23 mei 2009 naar de twedee Bundesliga degradeerde.

Interlandcarrière

In augustus 2005 werd bekend dat Lamey voor het Nigeria wil gaan voetballen. Lamey heeft namelijk een Nigeriaanse moeder, en kan daardoor een Nigeriaans paspoort aanvragen. Voorheen had Lamey alleen nog een Nederlands paspoort, maar hij is, ondanks zijn wedstrijden voor jong Oranje, nog niet eerder opgeroepen voor het Nederlands elftal. In december 2005 werd Lamey uitgenodigd voor een trainingskamp voor Nigeria, voor de voorbereiding op de Afrika Cup.