De voetbalcarriëre van Nando Rafael

Nando Rafael

Nando Rafael

Nando Rafael (Geboren Luanda, 10 januari 1984) is een vergeten speler uit Duitsland van Angolese afkomst die bij voorkeur als aanvallen voetbalt. Hij tekende een 2 jarig contract in juli 2010bij FC Augsburg, dat hem in het voorgaande seizoen al huurde van Aarhus GF. Eerder voetbalde hij in de jeugd van Hertha BSC en Borussia Mönchengladbach. Rafael voetbalde in de periode 1995-2002 in de jeugd van AFC Ajax, maar moest in 2002 gaan naar een club in het buitenland omdat hij geen verblijfs- en werkvergunning kreeg van de Nederlandse overheid.

Jeugd

Toen Rafael 8 jaar was en terugkwam van een voetbalwedstrijd die hij bij zijn buren was gaan kijken, bleek zijn hele familie vermoord. Zijn oom en tante gaven hem daarop onderdak en samen met hen vluchtte hij van Angola naar Nederland. Daar werd hij op zijn 11de opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax. Rafael speelde er met onder andere Johnny Heitinga, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Door de jaren heen woonde hij in meerdere Nederlandse plaatsen totdat de familie Rafael een woning in Lelystad kreeg. In 2000 haalde hij een mavo-diploma. Daarna richtte hij zich volledig op zijn voetballoopbaan.

Loopbaan

Toen Ajax Rafael in 2002 in de 1ste selectie wilde opnemen, verklaarde de overheid zijn contract met Ajax ongeldig. Omdat hij in al die jaren geen verblijfsvergunning ontving, kwam hij niet in aanmerking voor een werkvergunning die benodigd is voor een geldige arbeidsovereenkomst. Hij moest Nederland verlaten. Ajax stelde een noodplan voor hem op, waarin hij óf naar België óf naar Duitsland kon gaan. Hij koos voor Hertha BSC Berlin en sinds 29 augustus 2002 kwam hij uit voor de Berlijnse club. In augustus 2005 verkreeg hij het Duitse staatsburgerschap.

Op 29 januari 2006 ging Rafael van Hertha BSC naar Borussia Mönchengladbach. Hij ging wonen in Düsseldorf-Wittlaer. Op 5 juni 2008 bereikte de aanvaller een mondeling akkoord met Aarhus GF. Hij tekende voor 3 seizoenen bij de club. Die verhuurde Rafael in 2009/10 aan FC Augsburg, dat hem in juli 2010 definitief overnam en voor 2 jaar vastlegde.

Nationaal

Hij speelde in 2005 en 2006 in het Duits voetbalelftal onder 21. In 2011 maakte hij kenbaar voor het Angolees voetbalelftal te willen voetballen. Hij werd opgenomen in de selectie voor de African Cup of Nations 2012 maar miste de 1ste poulewedstrijd omdat zijn voetbal nationaliteitswisseling bij de FIFA nog niet rond was. Op 26 januari speelde hij zijn eerste wedstrijd tegen Soedan.

Persoonlijk

Sinds 2000 heeft hij een relatie met de Nederlandse Laura Overkempe. Sinds juni 2005 wonen ze samen, nadat zij haar hbo-opleiding Toerisme in Nederland voltooide. In 2004 werd hun 1ste kind, een dochter genaamd Chelsea, geboren en in 2009 werd Kenzo, een zoon, in de familie geboren.