De voetbalcarriëre van Mark de Vries

Mark de Vries

Mark de Vries

Mark de Vries (Paramaribo, 24 augustus 1975) is een Nederlands profvoetballer uit Suriname die voetbalde bij oa. SC Cambuur SC Heerenveen, Volendam FC Dortrecht en Telstar.

Biografie

De Vries begon zijn carrière in Volendam, bij FC Volendam, dat vroeger in de Eredivisie uitkwam. Voor het seizoen 1998/1999 maakte hij de overstap naar het Chamois Niortais in Frankrijk.

Na een matig seizoen bij Chamois Niortaisin in Frankrijk keerde hij terug naar Nederland om te gaan voetballen bij Dordrecht'90. Daar kwam in zijn 2de seizoen zijn echte doorbraak en scoorde hij veel. Dit leverde hem een transfer op naar de Scottish Premier League waar hij ging voetballen bij Heart of Midlothian. Ook bij de "Hearts" ging het scoren goed. In het seizoen 2004/2005 speelde hij met Hearts in de UEFA Cup. In de groepsfase zaten ze in de poule met o.a Feyenoord. De Vries was er gebrand om zijn kunsten te kunnen vertonen, maar hij raakte helaas geblesseerd en kon niet meedoen in de wedstrijd tegen Feyenoord.

Na zijn blessure tekende hij een contract bij Leicester City in de Football League Championship, waar hij werd herenigd met zijn voormalig trainer Craig Levein. In januari 2006 keerde hij terug naar Nederland en ging hij te spelen bij sc Heerenveen als vervanger voor de vertrokken Klaas-Jan Huntelaar en Georgios Samaras, die de club tijdens dezelfde maand hadden verlaten.

In Heerenveen zag men echter niet meer dan een pinch-hitter in de boomlange spits. Omdat De Vries naar meer speeltijd verlangde, besloot hij een nieuwe uitdaging aan te gaan. Aanvankelijk keerde hij terug naar Leicester City maar hier werd direct duidelijk dat hij op de tribune zou gaan belanden. In het seizoen 2006/2007 is hij verhuurd aan ADO Den Haag. Met ADO degradeerde hij en hierna keerde hij terug bij Leicester. In oktober 2007 werd hij voor een maand verhuurd aan Leeds United. Halverwege november werd hij voor nog eens 2 maanden verhuurd aan Leeds United.

Op 25 januari 2008 is hij gaan voetballen voor het Schotse Dundee United. Voor het seizoen 2008/09 bood de Vries zich echter aan bij Cambuur. Na een proefperiode tekende de Vries in augustus 2008 een contract voor 2 seizoenen bij SC Cambuur. Op woensdag 3 juni 2009 was hij één van de spelers die een penalty miste in het beslissingsduel met Roda JC om een plaats in de Eredivisie, waardoor Cambuur niet promoveerde.

In begin van het seizoen 2009/10 begon de Vries wederom als pinch-hitter. Maar nadat Ruud ter Heide al vrij snel in het seizoen een rode kaart kreeg, kreeg De Vries zijn kans. Hij begon doelpunt na doelpunt te scoren en werd erg belangrijk voor de ploeg. Door zijn fysieke spel kan hij een bal bij zich houden en daardoor andere spelers beter te laten spelen. Uiteindelijk stokte zijn doelpuntentotaal op 21 na 32 wedstrijden. Helaas voor Mark wist Cambuur ook dit seizoen niet te promoveren. In de play-offs was Go Ahead Eagles over 2 wedstrijden te sterk. Voor zijn goede spel kreeg De Vries uiteindelijk de Gouden Stier voor beste speler van het seizoen 2009/2010 uitgereikt door bondscoach Bert van Marwijk.

Cambuur wilde graag met hem verder, maar De Vries had een aflopend contract. In mei 2010 kreeg hij de 1ste aanbieding, maar deze werd meteen afgewezen. Er sprak te weinig waardering uit volgens De Vries. Na lang wachten kreeg hij uiteindelijk een nieuw aanbod en op 18 juni 2010 verlengde de Vries zijn contract bij Cambuur met 2 seizoenen.