De voetbalcarriëre van Paulus Roiha

Paulus Roiha

Paulus Roiha

Paulus Roiha (Espoo, 3 augustus 1980) is een voetballer uit Fitland.

Clubcarrière

Roiha speelde tussen 1999 en 2001 meer dan zestig wedstrijden voor HJK Helsinki, daarna werd hij door FC Utrecht gecontracteerd. In de Galgenwaard mocht Roiha even genieten van een plek in de basis, maar na 2 seizoenen werd het een stuk minder voor de Fin en vertrok hij voor een tijdje naar FC Zwolle, daar zou hij 11 keer spelen en scoorde niet. Roiha ging zijn geluk beproeven bij Cercle Brugge in België .

Na 1 ½ seizoenen en 10 goals bij Cercle keerde Roiha in 2006 terug naar Nederland om 1 ½ jaar voor ADO Den Haag te voetballen. Na een kort avontuur in Hongarije bij Ujpest FC, keerde Roiha in januari 2008 terug bij zijn oude club HJK Helsinki. In januari 2010 vertrok hij naar Åtvidabergs FF.

Interlandcarrière

Roiha kwam in totaal 20 keer uit voor de nationale ploeg van Finland in de periode 2001–2010 en scoorde 4 doelpunten. Onder leiding van bondscoach Antti Muurinen maakte hij zijn debuut op 1 februari 2001 in de vriendschappelijke uitwedstrijd tegen Zweden (1-0 overwinning). Hij moest in dat duel na 45 minuten plaatsmaken voor Mika Kottila. Het duel betrof een indoorwedstrijd in Jönköping, die door de FIFA niet wordt erkend als een officiële A-interland, maar wel als zodanig door de Finse voetbalbond is opgenomen in de officiële statistieken.