De voetbalcarriëre van Zico Tumba

Zico Tumba

Zico Tumba

Zico Tumba (Kinshasa, 29 april 1977) is een vergeten voetballer uit de Democratische Republiek Congo, hij voetbalde in Nederland voor De Graafschap en N.E.C.

In het seizoen 1996/97 speelde Tumba zijn eerste wedstrijd FC Metz uit Frankrijk. Hij ging daarna naar Mulhouse, waar hij een goed seizoen draaide en in 27 wedstrijden 12 doelpunten scoorde

Hij werd ontdekt in Nederland door De Graafschap, waar hij 3 seizoenen zou voetballen. Tumba kwam met regelmaat in actie en speelde 59 wedstrijden maakte 10 doelpunten. In 2001 ging de aanvaller naar NEC uit Nijmegen. Ook bij NEC voetbalde hij regelmatig.

Na het seizoen 2003/04 besloot Tumba om op 27-jarige leeftijd te stoppen met profvoetbal. In een interview in de Gelderlander zei hij: „Profvoetbal is slecht. De mensen die erin rondlopen zijn niet eerlijk en er is geen respect. Het draait alleen maar om geld. Vandaag ben je goed en morgen gooit iedereen je weg. Dat is mijn wereld niet. Ik mis helemaal niks. Ik heb een nieuw leven en daar ben ik veel gelukkiger mee.”

Hij ging Frankrijk wonnen en ging voetballen bij de amateurs van FC Sète. Daar promoveerde hij naar de 2de divisie. Hij kon blijven maar had dan weer op professioneel niveau gespeeld en juist dat wilde hij niet en daarom vertrok hij naar USL Dunkerque. Sinds 2006 voetbalt hij voor CS Avion op het 6de niveau in Frankrijk.

Tumba voetbalde 3 interlands voor Congo waarin hij 1 doelpunt maakte. Hij verdient nu de kost met zijn eigen Afrikaanse winkel in Lens. Anno 2012 is Tumba actief als spelersbegeleider waarbij de nadruk ligt op het leven naast of na het voetbal.