De voetbalcarriëre van Giourkas Seitaridis

Giourkas Seitaridis

Giourkas Seitaridis

Georgios 'Giourkas' Seitaridis (Grieks: Γεώργιος 'Γιούρκας' Σεϊταρίδης) (Athene, 4 juni 1981) is een vergeten speler uit Griekenland, die ook nog op het EK 2012 actief is, hij voetbalt als verdediger. Hij tekend in september 2009 een 4 jarig contract bij Panathinaikos FC, waar hij van 2001 tot en met 2004 ook voetblade. Hij ging er transfervrij heen nadat Atlético Madrid in mei 2009 zijn contract ontbond. Seitaridis speelde zijn eerste werdstrijd in mei 2002 voor het Grieks voetbalelftal en voetbalde sindsdien meer dan 65 interlands.

Seitaridis komt uit een familie van betaald voetballers. Zijn vader voetbalde als aanvaller bij Panathinaikos en ook zijn oom en opa voetbalden op het hoogste niveau. Voor hemzelf begon zijn carrièrein het betaald voetbal in 1998 bij PAS Giannena, waarna hij in 2001 werd aangetrokken door de Griekse meervoudig kampioen Panathinaikos. Na het EK 2004 werd Seitaridis gekocht door FC Porto, dat hem kocht als vervanger van de naar Chelsea FC vertrokken Paulo Ferreira.1 jaar later ging hij naar Dinamo Moskou. Samen met zijn collega's Maniche en Costinha ging hij 1 jaar later naar Atlético Madrid. In mei 2009 werd Seitaridis' contract daar ontbonden.

Nationaal elftal

Het goede spel van Seitaridis bij Panathinaikos zorgde ervoor dat hij in 2002 voor het eerst werd geselecteerd voor Griekenland, waarvoor hij debuteerde tegen Zweden. Daarvoor kwam hij meermaals uit voor het Griekse elftal onder 21 jaar. In 2004 was hij 1 van de vaste waarden van het elftal dat het EK in Portugal wist te winnen. Tevens werd hij er benoemd tot 1 van de 23 beste voetballers van het toernooi.