De voetbalcarriëre van Dominique Kivuvu

Dominique Kivuvu

Dominique Kivuvu

Kisoka Jeadot Dominique  Kivuvu  Amsterdam, 16 september 1987) is een Nederlands vergeten voetballer van Angolese komaf die als middenvelder speelt. Hoewel hij in de jeugd voor Nederland onder 21 speelde, debuteerde hij in september 2009 in het Angolees voetbalelftal.

Carriere

Kivuvu debuteerde in het seizoen 2005/2006 in het betaald voetbal bij Stormvogels Telstar. Eerder kwam hij uit voor Neerlandia. De Amsterdammer speelde twaalf maal in zijn eerste seizoen en maakte toen de overstap naar Eredivisionist N.E.C., waar de middenvelder een contract tekende tot 2010.

Na wat invalbeurten en een basisplaats in een bekerwedstrijd, maakte Kivuvu op 26 november 2006 zijn debuut in de basis van N.E.C., in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Hij scoorde en werd tot Man of the Match gekozen. In zijn laatste twee seizoenen kwam hij bij N.E.C. steeds minder aan spelen toe. In januari 2010 was hij op proef bij Middlesbrough FC maar kreeg geen contract aan geboden.

Nadat zijn contract bij N.E.C. in de zomer van 2010 afgelopen was, tekende hij in juni 2010 tekende hij een contract voor drie jaar bij CFR Cluj uit Roemenië.Op 18 juli 2010 maakte hij zijn debuut voor Cluj in de wedstrijd om de Roemeense Supercup tegen Unirea Urziceni. In de na penalty's gewonnen wedstrijd maakte hij zowel de eerste treffer voor Cluj als de gelijkmaker middels een eigen doelpunt.

Op 24 januari 2011 maakte amateurclub FC Horst bekend dat Kivuvu wegens heimwee per direct de overstap naar deze club zou maken. Een dag later werd echter toegegeven dat het om een grap ging.

In januari 2012 werd hij tot de zomer door Cluj verhuurd aan het Zweedse Mjallby AIF waarna hij weer terugkeerde bij Cluj.

Interlands

Kivuvu is een speler met een Angolese achtergrond en had daardoor de keuze om te voetballen voor vertegenwoordigende elftallen van Nederland of Angola. Hij koos in de jeugd voor Nederland en werd opgenomen in de voorselectie van Foppe de Haan voor Het Olympisch elftal. In 2009 koos Kivuvu alsnog voor Angola en maakte hij op 5 september 2009 zijn interlanddebuut in een oefenwedstrijd tegen Senegal. Na nog enkele oefenwedstrijden werd hij in december 2009 niet opgenomen in de definitieve selectie voor de African Cup of Nations 2010 dat in Angola gehouden werd. Ook in 2012 miste hij de selectie voor de Afrika Cup.