De voetbalcarriëre van Collins John

Collins John

Collins John

Collins John geboren in Liberia op17 oktober 1985 is een vergeten voetballer uit Nederland. Hij vluchtte uit zijn vaderland Liberia ontvluchtte nadat zijn vader omkwam in de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land. Collins John is de oudste van de familie John zijn broers zijnPaddy John en Ola John, die zijn ook profvoetballers.

John begon zijn carrière bij VV DES uit Nijverdal. Hij werd gescout door FC Twente, daar mocht hij naar de jeugdopleiding. Zijn eerste wedstrijd speelde hij op 2 november 2002 tegen PSV. Hij voetbalde maar 2 seizoenen voor Twente, Hij werd op 31 januari 2004 gekocht door Fulham uit Engeland. In oktober 2007 kwam hij op huurbasis uit voor Leicester City. ter in het seizoenLa 2007/2008 werd John ook nog verhuurd aan Watford FC. Dat werd geen succes omdat hij geblesseerd was.

In augustus 2008 kwam John op huurbasis uit voor N.E.C. Zijn contract bij Fulham liep af, en daarom nam N.E.C. een optie tot koop op om na het seizoen 2008/09 het contract met 2 jaar te verlengen. 30 november 2008 naakte hij zijn debuut voor N.E.C. Nijmege. Ondanks 2 goede invalbeurten in de UEFA Cup, werd John er nooit helemaal fit om in de basis te komen. In januari 2009 ging hij op proef naar Charlton Athletic maar verdiende hier geen contract. Bij terugkomst in Nijmegen werd hij terug gezet naar jong N.E.C. teruggezet en op 3 maart beëindigden John en N.E.C. de samenwerking en keerde hij terug naar Fulham.

Hij vroeg in maart 2009 om mee te trainen bij Heracles Almelo, waar zijn broertje Paddy John dan voetbalt. Dit ging niet door omdat John geen behoefte had om voor Heracles te voetballen. Op 2 juli 2009 ging hij voor 2 jaar naar KSV Roeselare, onder trainer Dennis van Wijk. Deze trainer zette John op 3 december uit de 1ste selectie, weer om disciplinaire redenen. Op 14 december werd het contract met Roeselare en John ontbonden.

Na een periode op proef tekende hij in maart 2010 bij Chicago Fire in de Verenigde Staten. Daar werd hij herenigd met Brian McBride die hij kende in zijn tijd met Fulham. In januari 2011 ging hij voetballen voor Qäbälä PFK uit Azerbeidzjan. Daar ging hij al na een paar maanden weg. In 2011 ging hij op proef naar Nottingham Forest en VfL Osnabrück maar niet succesvol.

In december 2011 tekende hij een contract bij Mes Sarcheshmeh uit Iran. Ook daar voetbalde hij niet veel en deze club die bij zijn aankomst al laatste stond en degradeerde. Na een proefperiode in Turkije bij Bucaspor vervolgde John zijn carrière in juli 2012 in de Turkse Republiek Noord-Cyprus bij Gençlik Gücü SK. In september 2012 vervolgde hij zijn carrière bij Barnet FC uit de Football League Two. Ook daar werd hij snel weggestuurd. Eind januari 2013 neemt hij na slechts twee wedstrijden alweer afscheid. In juli 2013 tekende hij, na een eerdere mislukte stage bij Go Ahead Eagles, voor twee seizoenen bij Piast Gliwice uit Polen. Na slechts 2 optredens werd zijn contract op 25 januari 2014 ontbonden.

International

Op 18 augustus 2004 debuteerd John onder Marco van Basten in het Nederlands elftal, in eent 2-2 gelijkspel tegen Zweden. Op 9 oktober van datzelfde seizoen voetbalt hij zijn 1ste wedstrijd in Jong Oranje.