De voetbalcarriëre van Rachid Bouaouzan

Rachid Bouaouzan

Rachid Bouaouzan

Rachid Bouaouzan (Rotterdam, 20 februari 1984) is een profvoetballer uit Nederland geboren in Marokko die onder contract staat bij Helsingborgs IF.

Clubvoetbal

Bouaouzan kwam in het nieuws door een erg zware overtreding op Niels Kokmeijer van Go Ahead Eagles op 17 december 2004 waarbij Kokmeijer zijn been zodanig brak dat hij zijn voetbalcarrière moest beëindigen.

Bouaouzan werd door Sparta voor de rest van de competitie geschorst. De club verzwaarde daarmee de schorsing van 10 wedstrijden van de KNVB.

Daarnaast klaagde het OM Bouaouzan aan voor zware mishandeling, de eerste in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De strafzaak was op 27 juli 2005. Bouaouzan werd door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een taakstraf van 200uren. Op 29 mei 2006 werd Bouaouzan in hoger beroep door het gerechtshof veroordeeld tot 6 maanden voorwaardelijke celstraf zonder de taakstraf. Deze uitspraak werd op 23 april 2008 door de Hoge Raad bevestigd.

Bouaouzan maakte zijn rentree tijdens de nacompetitie. In de laatste wedstrijd tegen Helmond Sport scoorde hij de winnende goal waardoor Sparta promoveerde naar de eredivisie. Het jaar daarna werd hij door fans van bijna elke club uitgescholden.

Ondertussen duurde de nasleep van de affaire-Kokmeijer voort. In juni 2006 liet Kokmeijer, in afwachting van een eis tot schadevergoeding, enige tijd beslag leggen op Sparta's bankrekening. Op 20 november 2007 kwamen beide partijen definitief tot overeenstemming.

Bouaouzan stond inmiddels al niet meer bij Sparta onder contract. Hij werd in augustus 2007 verkocht voor een bedrag van 900.000 euro aan Wigan Athletic. Bij Wigan kwam hij niet aan voetballen toe en deed slechts 1 keer mee als invaller in een duel om de League Cup.

In het seizoen 2008/09 werd hij verhuurd aan N.E.C. Na meerdere disciplinaire incidenten en motivatieproblemen waardoor Bouaouzan gedurende het seizoen 3 keer teruggezet werd naar Jong N.E.C., werd hij in april 2009 teruggestuurd naar Wigan.

Ook in het seizoen 2009/10 kwam hij bij Wigan niet meer aan voetballen toe. Van april tot juli 2010 werd hij door Wigan verhuurd aan het Zweedse Helsingborgs IF. Hierna was zijn contract bij Wigan afgelopen en trainde Bouaouzan mee met Jong Sparta. Eind september 2010 keerde hij terug bij Helsingborgs waar hij tot het einde van het seizoen 2010 een contract tekende. Hierna bleef hij bij Helsingborgs IF en werd met de club in het seizoen 2011 landskampioen in de Zweden.