De voetbalcarriëre van Gianni Zuiverloon

Gianni Zuiverloon

Gianni Zuiverloon

Gianni Michel Eugène Zuiverloon (Rotterdam, 30 december 1986) is een vergeten voetballer uit Nederland, van Surinaamse afkomst, die bij voorkeur in de verdediging. Hij tekende in juli 2011 een 3jarig contract bij RCD Mallorca, deze club kon hem transfervrij overnemen omdat hij zelf zijn contract bij West Bromwich Albion FC afkocht. Zuiverloon voetbalde eerder voor Feyenoord, RKC Waalwijk, sc Heerenveen en Ipswich Town FC. Als international voetbalde hij o.a. voor het Nederlands Olympisch elftal.

Feyenoord

Zuiverloon is begonnen in de jeugd bij Feyenoord, waar hij tot 1993 deel van uitmaakte. Tijdens de voorbereiding van het seizoen 2004/05 haalde trainer Ruud Gullit de verdediger bij het 1ste elftal. Op 22 augustus 2004 maakt Zuiverloon in de competitiewedstrijd tegen Willem II (0-4 gewonnen) zijn officiële debuut in het 1ste elftal van Feyenoord.

In het seizoen 2006/07 werd hij verhuurd aan RKC Waalwijk, om meer ervaring in de Eredivisie op te doen. Hoewel hij bij RKC veel in de basis gevoetbald heeft, liet het bestuur desondanks weten dat er bij Feyenoord geen plaats meer was voor Zuiverloon. Daardoor maakt hij de overstap in 2006 naar sc Heerenveen.

sc Heerenveen

Op 3 juli 2008 verlaat de 21-jarige verdediger na twee seizoenen sc Heerenveen, om voor de promovendus West Bromwich Albion FC in de Engelse Premier League te gaan voetballen.

RCD Mallorca

Vanaf het seizoen 2011/12 speelt Zuiverloon voor RCD Mallorca. Hij verlaat West Bromwich transfervrij na een niet al te succesvolle samenwerking van drie jaar.

Nederlands elftal onder 21

In mei 2006 was Zuiverloon speler van het Nederlands jeugdelftal in Toulon, dat in de finale van het Toulon Espoirs-toernooi verloor van Frankrijk na penalty’s.

In 2007 won Zuiverloon, met Oranje onder de 21, het EK onder 21 onder leiding van Foppe de Haan waarmee Jong Oranje zich plaatstem voor de Olympische Spelen. Samen met teamgenoten Royston Drenthe, Maceo Rigters en Hedwiges Maduro werd Zuiverloon opgenomen in de uiteindelijke UEFA-dreamteam van het toernooi. Zuiverloon is in totaal twee keer Europees Kampioen onder 21 geworden.

Nederland OS

Door zijn goede prestaties bij sc Heerenveen en de nationale jeugdelftallen, wordt Gianni Zuiverloon in 2008 door bondscoach Foppe de Haan bij de selectie van het Nederlands Olympisch voetbalelftal gehaald. Na enkele oefenwedstrijden, wordt de verdediger op 15 juli 2008 opgenomen in de definitieve selectie voor de Olympische Zomerspelen 2008 in Peking.

Tijdens dit toernooi voetbalde Zuiverloon elke wedstrijd. In de groepsfase nam Nederland het op tegen Nigeria (0-0), Japan (1-0 winst) en de Verenigde Staten (2-2). Het elftal bereikte de kwartfinales, waarin het werd uitgeschakeld door de latere Olympisch kampioen Argentinië. Deze uitschakeling was een grote teleurstelling voor Nederland, dat als regerend Europees kampioen favoriet was voor een olympische medaille.